Ευρώπη: Συμφωνία για έναρξη εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 18:45
UPD:18:47
REUTERS/YVES HERMAN

Tην ώρα που η Ουάσιγκτον επανέρχεται με απειλές για δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά ύψους 11 δισ. δολαρίων και τις εμπορικές εντάσεις να αφήνουν ήδη το «σημάδι» τους στην ανάπτυξη, η Ευρώπη κάνει προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών με τις ΗΠΑ.

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχώρησαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για την έναρξη επίσημων εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ. Στόχος των Βρυξελλών -χωρίς όμως να είναι εγγυημένο το αποτέλεσμα- είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.
Οι εκπρόσωποι των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. ενέκριναν δύο εντολές διαπραγμάτευσης, που αφορούν τη μείωση των δασμών σε βιομηχανικά αγαθά και τη διευκόλυνση της διαδικασίας για τις επιχειρήσεις που θέλουν να δείξουν ότι τα προϊόντα τους πληρούν τις προδιαγραφές των ΗΠΑ. Η απομάκρυνση των διατλαντικών δασμών σε βιομηχανικά αγαθά θα συνέβαλλε στην αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ κατά 13%. 

ΗΠΑ και Ε.Ε. είχαν κηρύξει εμπορική «ανακωχή» τον Ιούλιο, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ να παγώνει τις απειλές περί επιβολής τιμωρητικών δασμών σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και με τις δύο πλευρές να καταλήγουν τότε σε συμφωνία για βελτίωση των οικονομικών τους δεσμών. Παρ' όλα αυτά, οι αμερικανικοί δασμοί σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου παραμένουν σε ισχύ, ενώ την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με δασμούς σε αγαθά της Ε.Ε., ύψους 11 δισ. δολαρίων, ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς την Airbus.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα