Συνεχίζεται το ράλι των ελληνικών ομολόγων - ευφορία και στο Χ.Α.

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 18:06
UPD:20:08
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Κοντά σε χαμηλά δυόμισι ετών κινήθηκε η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, ενώ στην ευρύτερη Ευρωζώνη, συνεχίσθηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να υποχωρεί σε νέο ναδίρ 14 ετών.  

Οι θετικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα σχέδια της Αθήνας για αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων του Ταμείου τροφοδοτούν το θετικό κλίμα στην ελληνική αγορά ομολόγων και μετοχών. Η προσοχή στρέφεται στην «ετυμηγορία» των οίκων αξιολόγησης, καθώς αναμένεται αναβάθμιση από την Standard & Poor’s στις 26 Απριλίου.

Σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων –με σχεδόν το ήμισυ των ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων να έχουν επιτόκιο κάτω του μηδενός- η τάση των επενδυτών για αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων ενισχύει το ενδιαφέρον για το ελληνικό χρέος.

Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,34% με το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 335 μονάδες βάσης. Από τις αρχές της εβδομάδας, η απόδοση του 10ετούς έχει «κλείσει» κατά 13 μονάδες βάσης, έχοντας υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2005. Στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2022 υποχώρησε στο 1,67% και του 5ετούς(λήξης το 2024) στο 2,17%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 50 εκατ.  ευρώ.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε στο -0,24%,  έχοντας ενισχυθεί από τα χαμηλά της προηγούμενης συνεδρίασης. Παραμένει όμως κοντά στο ναδίρ δυόμισι ετών που είχε αγγίξει τον Μάρτιο. Η αρνητική απόδοση σημαίνει ότι οι επενδυτές ουσιαστικά πληρώνουν για τη διακράτηση του γερμανικού χρέους, που θεωρείται από τις πιο ασφαλείς επενδύσεις σε περιόδους αβεβαιότητας και ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ενδεικτικό της τάσης, το γεγονός ότι τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης με αρνητική απόδοση ανήλθαν τον Μάρτιο στα  υψηλότερα επίπεδα από το 2016. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Tradeweb, εκ των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, συνολικής αξίας 7,67 τρισ. ευρώ, τίτλοι αξίας 3,58 τρισ. ευρώ -ποσό που αντιπροσωπεύει περίπου το 47% του συνόλου- είχαν απόδοση κάτω του μηδενός τον Μάρτιο, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 38% τον Φεβρουάριο.

Η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά πολλών ετών εξυπηρετεί τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές, με έκδοση τριετούς ομολόγου.

Οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας –με το ΔΝΤ να προβλέπει επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε επίπεδο πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2022- ενισχύουν το κλίμα ευφορίας στην ελληνική αγορά ομολόγων και μετοχών. Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα