Αρνητικό το κλίμα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2001 17:12

Απώλειες καταγράφουν από την αρχή της συνεδρίασης οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη κυρίως λόγω των έντονων πιέσεων στο χρηματοοικονομικό κλάδο.

Αυτή την ώρα (17:08') o Dow Jones βρίσκεται στις 9.739 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,14%, ο Nasdaq στις 1.917 μονάδες μειωμένος κατά 0,67% και ο Standard & Poor’s στις 1.130 μονάδες καταγράφοντας απώλειες κατά 0,67%.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος μετά την «κατάρρευση» της Enron. Ο αμερικανικός ενεργειακός όμιλος υπέβαλε και επισήμως την αίτηση πτώχευσης σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ κατέθεσε αγωγή εναντίον της Dynegy Inc. ζητώντας 10 δισ. δολ. ως αποζημίωση για αθέτηση συμβολαίου. Ως γνωστόν, η Dynegy, η μετοχή της οποίας υποχωρεί κατά 11%, είχε καταθέσει πρόταση συγχώνευσης με την Enron, αξίας εννέα δισ. δολ., την οποία στη συνέχεια απέσυρε.

Σύμφωνα με τον όμιλο αξιολόγησης Fitch, η «κατάρρευση» της Enron εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τις ασφαλιστικές εταιρείες με δύο δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της Citigroup και της J.P. Morgan Chase υποχωρούν κατά 0,95% και 1,70% αντιστοίχως.

Απώλειες (3,11%) καταγράφει και η μετοχή της Ford. Σύμφωνα με την "Detroit News", η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ ενδέχεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της σε ό,τι αφορά τη ζημία της στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ σχεδιάζει να προβεί σε περικοπές θέσεων εργασίας.

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της Continental Airlines. Η πέμπτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στις HΠA, αναμένεται να ανακοινώσει μεγάλες λειτουργικές ζημίες στο τέταρτο τρίμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/12/03/181762.htm .

Ενθαρρυντικά ήταν, τέλος, τα νέα από το μέτωπο της οικονομίας, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση τον Οκτώβριο σημείωσε αύξηση 2,9% τον Οκτώβριο, έναντι πτώσης 1,7% το Σεπτέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα