Market Beat: Η ανθεκτικότητα μπορεί να διατηρήσει τη διάθεση για ρίσκο, με επιφυλάξεις διεθνώς

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 09:34
UPD:09:36
Nikos Libertas / SOOC

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι διαχειριστές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, είναι εκείνοι που τώρα «απαγορεύουν» στην προσφορά, να πάρει διαστάσεις.  

Είχαμε την τρίτη εκδοχή στη προσπάθεια να αφομοιωθούν οι τιμές των μετοχών που οδήγησαν στην υπέρβαση των 750 μονάδων. Θυμίζουμε ότι το κατώτερο έτους, από τις 3 Ιανουαρίου, είναι οι 600,12 μονάδες και ο μέσος όρος μετά από 68 συνεδρίες (46 ανοδικές) είναι τώρα 155,5 ψηλότερα!

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Από τη μέρα που το ΧΑ έκλεισε άνω των 750 μονάδων, επί τέσσερις συνεδριάσεις, δεν έκλεισε κάτω από εκεί. Κατά την εκτίμησή μας πλέον σε κάθε πτωτική κίνηση, οι traders θα έχουν μια ευκαιρία για αγορές με σχετικά βραχύ ορίζοντα, γιατί οι 767 μονάδες πιθανά να γίνουν η επόμενη οροφή. Ο ΓΔ λοιπόν είναι, σύμφωνα με τους περισσότερους εγχώριους αναλυτές, σε φάση συσσώρευσης αφού κινείται στο άνω μέρος του ανοδικού καναλιού στο οποίο κινείται από την αρχή του χρόνου. Το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη είναι 19 μονάδες στην εξέλιξη των τελευταίων 7 συνεδριάσεων.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε τη χαλαρή πολιτική της και προειδοποίησε ότι οι απειλές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παρέμειναν. Η ΕΚΤ έχει ήδη αναιρέσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά την κρίση και ο Πρόεδρος Mario Draghi έθεσε την προοπτική μεγαλύτερης στήριξης στην βασανισμένη οικονομία της ευρωζώνης, εάν η επιβράδυνση της συνεχίσει. Τα πρακτικά από τη συνάντηση των πολιτικών της Federal Reserve στις 19-20 Μαρτίου έδειξαν ότι συμφώνησαν να κάνουν υπομονή πριν αποφασίσουν τυχόν αλλαγές στην πολιτική επιτοκίων καθώς είδαν την οικονομία των ΗΠΑ να επιδεινώνεται από την παγκόσμια επιβράδυνση χωρίς όμως να περάσει σε ύφεση τα επόμενα χρόνια.

Οι traders στην Αθήνα και διεθνώς συνεχίζουν να λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής και παρακολούθησης του ταμπλό καθώς αναζητούν την επόμενη ευκαιρία σε μια αγορά που επικρατεί η επιφυλακτικότητα. Παρά ταύτα, μετά από τα χθεσινά γεγονότα, οι επενδυτές έχουν περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις προθέσεις και τις εκτιμήσεις των Κεντρικών Τραπεζών  των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης. Στον αντίποδα αρνητικά λειτούργησε μια νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ απείλησε με νέους δασμούς για τα αγαθά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και αν η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ Κίνας παραμένει άλυτη.

Η άμυνα κυριαρχούσε ως βουβό σύνθημα στο ταμπλό και ο τζίρος αποκάλυπτε ένα μούδιασμα που αφορούσε κύρια τους ξένους θεσμικούς. Μέρος των οποίων χθες, είχε δώσει πάνω από τρία τέταρτα του συνολικού τζίρου σε έξη μετοχές. Τονίζοντας την επιλεκτικότητα του συναλλακτικού ενδιαφέροντος αυτή τη βδομάδα, στην οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γινόταν η αφομοίωση των νέων υψηλών που κατάκτησαν οι βασικοί δείκτες της αθηναϊκής αγοράς.

Το κλειδί για την πορεία κρατούσαν οι Τράπεζες, στη μέρα που ο τζίρος του πρώτου ημίωρου ανήλθε στα 2,5 εκατ. ευρώ, και ο ΓΔ ήταν οριακά πάνω από τις 752 μονάδες. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν παρουσιάσει μια ξεκάθαρα ανοδική έναρξη, σε αντίθεση με την εικόνα τους της Τρίτη. Αλλά αυτό, δεν έδειξε να αλλάζει την συννεφιασμένη ατμόσφαιρα στην έναρξη εδώ.

Στις 16:30 οι συναλλαγές είχανε διαμορφώσει ένα ανοδικό κανάλι, που ξεκίνησε στις 13:00, όταν σημειώθηκε το ελάχιστο μέρας και οδηγούσε τον μέσο όρο στην ανάκτηση των κερδών τα οποία εμφάνισε στο ανοδικό διάστημα του πρώτου μέρους. Ο τζίρος έδειχνε πως θα ξεπερνούσε τα 50 εκατ. Αλλά δεν θα ήταν καλύτερος από της Τρίτης και η μεταβολή του μέσου όρου με μικρή άνοδο, υπογράμμιζε την ανάγκη για συσσώρευση αυτή την περίοδο. Αυτή η εικόνα των συνεδριάσεων στη βδομάδα ήταν «επιβεβλημένη» από την στατιστική προϊστορία. Το ότι «φαίνεται» πως οι επενδυτές αντιδρούν στις τρέχουσες εξελίξεις, χωρίς να υπολογίζουν την τεχνική ανάλυση, δεν αποκλείει να προβλέπει η στατιστική την εξέλιξη στη διάθεσή τους για ρίσκο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με θετικά πρόσημα έκλεισε η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Wall Street, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να πρωταγωνιστούν, προσφέροντας στήριγμα στον S&P 500 και τον Νasdaq.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 26.157,16 μονάδες, με οριακή άνοδο κατά 6,58 μονάδες ή +0,03%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κινήθηκε ανοδικά, φτάνοντας τις 7.964,24 μονάδες, με άνοδο 54,97 μονάδων ή +0,69%, ενώ ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, ενισχύθηκε κατά 10,01 μονάδες (+0,35%) και έκλεισε στις 2.888,21 μονάδες. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 2,47%.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, η Fed θεωρεί πως η αμερικανική οικονομία δεν θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και δεν θα διολισθήσει σε ύφεση τα επόμενα χρόνια. Αλλά ορισμένοι ανέφεραν ότι μπορεί να αλλάξουν άποψη σχετικά με το αν η επόμενη κίνηση της Fed πρέπει να είναι η αύξηση ή η μείωση των επιτοκίων.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,3%. Ήταν η μεγαλύτερη ανοδική κίνηση από τον Ιανουάριο του 2018 και ακολούθησε τα κέρδη ύψους 0,2% του Φεβρουαρίου. Για τους 12 μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,9%, από 1,5% τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,3% και ετήσια 1,8%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτές τάσεις έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την έλλειψη περισσότερων πληροφοριών στα σχέδια της ΕΚΤ περί χορήγησης μακροπρόθεσμων φθηνών δανείων να ασκεί πιέσεις στον κλάδο των τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε οριακή άνοδο 0,3%, αν και οι απειλές των ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, σε συνδυασμό με την παραδοχή Ντράγκι ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει κινδύνους, επηρέασαν το επενδυτικό κλίμα.

Ο επιμέρους δείκτης των τραπεζών υποχώρησε 0,3%, καθώς ματαιώθηκαν οι προσδοκίες των επενδυτών ότι ο πρόεδρος Ντράγκι θα παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρίτο γύρο φθηνής χρηματοδότησης.

Η μετοχή της Commerzbank υποχώρησε 2,3%, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών περί συγχώνευσης με την Deutsche Bank παραμένει ανοικτό.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με οριακή πτώση, όπως και ο ΙΒΕΧ της Μαδρίτης. Στη Φραγκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε 0,47% και στο Παρίσι ο γενικός δείκτης CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,25%. Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ξεχώρισε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστήριου της Λισαβόνας, που ενισχύθηκε 0,94%.

ΧΑ

Με σταθερή άνοδο από τα χαμηλά ως το φινάλε ήρθε το υψηλότερο κλείσιμο έτους 

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή πορεία, με κίνηση σε θετικό και αρνητικό πεδίο για τον μέσο όρο και τον 25άρη το πρώτο μέρος ανοδικό και στο δεύτερο οι δείκτες κινήθηκαν σταθερά ανοδικά μετά τις 15:00 ως το πέρας. Συνεπώς, κυριάρχησε σχεδόν σταθερά η ζήτηση από τις 10:38 ως τις 11:42 και μετά επικράτησε η προσφορά από τις 11:43 ως τις 13:01 που σημειώθηκε το ελάχιστο στις 747,49 από 750,92 μονάδες την Τρίτη. Κατόπιν υπήρξε αντίδραση και αναζητήθηκε ισορροπία προσφοράς – ζήτησης χωρίς επιτυχία, με σταθερής κλίσης ανοδική κίνηση του ΓΔ από τις 15:03 ως τις 17:12. Ο ορισμός του ανώτερου μέρας ήρθε 8 λεπτά πριν το πέρας των δημοπρασιών στις 755,53 από 758,93 μονάδες την προηγούμενη μέρα που αποτελεί νέο υψηλό έτους. Αλλά το κλείσιμο είναι το υψηλότερο για το 2019.

Από το άνοιγμα στις 10:30 η αγορά με ανοδικό χάσμα 0,96 μονάδων, βρέθηκε σε αρνητικό πεδίο γρήγορα, για να ξεκινήσει μια αναζήτηση του ανώτερου που έφερε στις 11:41 μέγιστο πρώτου μέρους τις 755,21 μονάδες. Μετά ακολούθησαν πιέσεις ως κορύφωση της προσφοράς στις 13:01. Σήμερα δεν είχαμε ισορροπία με πλάγια κίνηση του ΓΔ. Υπήρξε σταθερή άνοδος  μετά τις 15:00 περίπου που πήρε τον ΓΔ από τις 749,6 μονάδες και τον ανέβασε  στις 17:00 στις 754,04 μονάδες και στις δημοπρασίες ανεβαίνοντας έντονα έκλεισε στις 755,53 από 753,16.

Η εμφάνιση του κατώτερου μέρας στις 747,5 μονάδες χονδρικά, ήρθε στην τελευταία ώρα του πρώτου μέρους. Με ικανό χρονικό διάστημα, που επέτρεπε δυνατότητα αντίδρασης. Σήμερα δεν εμφάνισε ίδια έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών δυναμική και είχε ίδια έναντι της προηγούμενης συνόδου διακύμανση μέρας από το υψηλό των 755,53 μονάδων, ως το κατώτερο των 747,49 που σημειώθηκαν μια φορά έκαστο.

Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν χαμηλότερα από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου και αρκετά ψηλότερα (147,37 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, από την ελαφρά υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 2,37 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο, σε σχέση με την προηγούμενη, συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 11,718 εκατ. ευρώ (κυρίως για ΕΥΡΩΒ ΟΠΑΠ ΟΤΕ ΕΤΕ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 3 από 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μεγαλύτερη  διακύμανση της απόδοσης τους (5 έναντι 3 μονάδων). Αλλά με πτώση τελικά 4 μονάδων βάσης, η απόδοση από το 3,46% κατέληξε στο 3,42%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 755,53 μονάδες, ήταν 8,04 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 0,00 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με ίδιο (8,01 από 9,80 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 53,208 από 52,908 δις ευρώ. Εννέα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν ΕΤΕ -1,46%, ΕΧΑΕ -1,29%, ΒΙΟ -1,16%, ΛΑΜΔΑ -1,02%, ΤΙΤΚ -0,84%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,75%, ΟΠΑΠ -0,74%, ΜΥΤΙΛ -0,63% και ΜΠΕΛΑ -0,40%, ενώ 14 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,32% από +1,13%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,83% από +3,21%, την ΕΤΕ στο -1,46% από -0,48%, ΕΥΡΩΒ +0,22% από -1,35% και την ΠΕΙΡ στο +2,12% από +2,83%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή -0,91% από -1,50%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 14) και δυο ΕΥΔΑΠ ΦΡΛΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,31% και έφθασε στις755,53 από 753,16 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1943,62 από 1930,57 με μεταβολή +0,68%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πάνω στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,594 από 73,247 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 11,718 από 9,308 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 44,073 από 60,749 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,268 από 1,682 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 48 από 41, των καθοδικών 44 από 55 και 26 από 30 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Την αισιοδοξία τους αποτυπώνουν στα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Μαΐου

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων μεικτή δυναμική. Το άνοιγμα στις 1936,61 αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 6 μονάδων. Μετά από ώρες νευρικότητας, με πέρασμα σε αρνητικό πεδίο, το ελάχιστο στις 1920,92 μονάδες ήρθε στις 13:01. Οι εντολές αγοράς αμέσως μετά, προκάλεσαν κίνηση με κορύφωση στις δημοπρασίες, που όρισε μέγιστο και κλείσιμο στις 1943,62 μονάδες (+0,68%). Αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,68%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 11,618 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 995 συμβόλαια με ανώτερο τις 1947,00, κατώτερο τις 1923,00 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 1947,00 από 1933,75. Για τη σειρά Μαΐου υπήρξε όγκος 287 συμβολαίων, με τελευταίες πράξεις στις 1950,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 5 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Απριλίου ανήλθαν σε 6427 ΣΜΕ, ενώ για τη σειρά Μαΐου έγιναν 954 και για τη σειρά Ιουνίου παρέμειναν 34.

Μεικτές οι πιθανές κατευθύνσεις σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών χθες το πρωί με λίγους να επιμένουν ανοδικά.

Η Beta Sec σημείωνε: Μετακύλιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, είναι το βασικό σενάριο για τη σημερινή συνεδρίαση. Παρά τη σημαντική άνοδο από την αρχή του έτους, λόγω των Τραπεζών, το ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό και η Αγορά είναι ανθεκτική στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούσε: Ο Τραπεζικός κλάδος αναμένεται να είναι για μια ακόμη ημέρα πρωταγωνιστής της συνεδρίασης, με τους Επενδυτές να καλούνται να αξιολογήσουν το deal της Εθνικής, που μεταβίβασε με ικανοποιητικό τίμημα δάνεια ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε Αμερικανικά funds. Το σκηνικό στο Χ.Α. θα διαφοροποιηθεί, στο βαθμό που υπάρξουν νεότερες εξελίξεις, ως προς ενδεχόμενη έκδοση νέου τίτλου από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: Δεύτερη ημέρα ήπιας διόρθωσης και κατοχύρωσης κερδών για τον ΓΔ χθες, με τον 25αρη και τον Τραπεζικό δείκτη, παρά την μικτή εικόνα των μετοχών, να κλείνουν ανοδικά. Ανεβασμένος και ο όγκος συναλλαγών στα 73 εκατ. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 744 και αντιστάσεις στις 764 – 780. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1916 και αντίσταση στις 1955. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 604 μονάδες και αντίσταση στις 671. Συμπερασματικά: Η εικόνα της Αγοράς παραμένει ίδια. Ο ΓΔ, σε καθαρά ανοδική τάση, με επόμενους στόχους, τις 764 -780 μονάδες. Οι ταλαντωτές, σε βραχυχρόνια εικόνα, βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα και δίνουν σήματα διόρθωσης. Όσο ο ΓΔ συσσωρεύει σε αυτά τα επίπεδα και δεν πιέζεται περισσότερο, σε μία φυσιολογική υποχώρηση, θα βρει στηρίξεις στις 735 - 720 μονάδες.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Η συνεχής αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, συνεχίζει να λειτουργεί θετικά και στην απόδοση των Ελληνικών Κυβερνητικών ομολόγων. Τα 10ετη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας εμφανίζουν αποδόσεις 1,06% και 1,18%, (ιστορικά χαμηλά επίπεδα) συμπαρασύροντας το Ελληνικό 10ετες στο 3,4%, κάτι που είχαμε να δούμε από το 2005.

Αν και το τελευταίο διάστημα η ειδησεογραφία παραμένει “φτωχή” σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, οι Αγορές φαίνεται να κάνουν συντήρηση δυνάμεων, παραμένοντας στα ψηλά τους, αδυνατώντας όμως να πάρουν κάποια κατεύθυνση. Αυτό συμβαίνει και στην Ελληνική Αγορά, με το εύρος διακύμανσης των τελευταίων 7 συνεδριάσεων να κυμαίνεται μεταξύ 19 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Διαγραμματικά, τίποτα δεν έχει διαφοροποιηθεί από την περασμένη εβδομάδα, με την Αγορά να παραμένει σε ζώνης υπερβολής. Οι ταλαντωτές παραμένουν υπεραγορασμένοι, εμφανίζοντας αρνητικές αποκλίσεις και ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στο άνω εύρος του καναλιού που εκτείνεται από τα χαμηλά των 595 μονάδων. Σε περίπτωση διόρθωσης οι 730 μονάδες αποτελούν και τα πρώτα “χαρακώματα” για τους αγοραστές, ενώ στον αντίποδα, συνέχιση της ανοδικής κίνησης βλέπει τις 783 μονάδες.

Όσον αφορά τον δείκτη Τραπεζών, η υπέρβαση των 600 μονάδων και του ΚΜΟ των 200 ημερών, ήταν ένα σημαντικό σημάδι για την ενίσχυση της ψυχολογίας των αγοραστών, όπως και η αντίστοιχη κίνηση της Δεικτοβαρούς ΑΛΦΑ ψηλότερα των 1,40 ευρώ. Αν και η διόρθωση της προτελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου αποφόρτισε αισθητά τους ταλαντωτές, αυτοί συνεχίζουν να βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, εφιστώντας την προσοχή των Επενδυτών.

Αν και σε υπεραγορασμένες ζώνες, η Αγορά έχει δείξει σημάδια αντοχής και η όποια διόρθωση αποτελεί ευκαιρία τοποθετήσεων (buy the dips). Παρόλα αυτά, οι αρνητικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς η κόπωση είναι εμφανής, ιδιαίτερα στην περίπτωση του ΓΔ.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας υποχώρησαν από τα υψηλά οκτώ μηνών σήμερα Πέμπτη 11/4 και το δολάριο υποχώρησε καθώς οι ευρωπαϊκή και αμερικανική δυο από τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες ενίσχυσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις οικονομικές προοπτικές παγκόσμια και τον εμπορικό προστατευτισμό.

Σε μια νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπα απείλησε με νέους δασμούς για τα αγαθά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και ενώ η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ Κίνας παραμένει άλυτη.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,38%, μετά από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες με κέρδη που τον έφεραν στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο.

Οι κινεζικές μετοχές στην Σαγκάη υποχώρησαν κατά -1,13%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε -0,78%.

Οι μετοχές της Αυστραλίας (-0,33%) έχασαν επίσης έδαφος, πιέστηκαν από την πολιτική αβεβαιότητα, αφού ο πρωθυπουργός της χώρας κάλεσε εθνικές εκλογές για τις 18 Μαΐου.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,3% καθώς το γιέν ενισχύθηκε αλλά στο δεύτερο μέρος πέρασε σε οριακή άνοδο +0,11%.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν το Μάρτιο, με το μεγαλύτερο βήμα τους σε 14 μήνες, αλλά ο υποκείμενος πληθωρισμός παρέμεινε ευνοϊκός σε σχέση με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Τα πρακτικά από τη συνάντηση των πολιτικών της Federal Reserve στις 19-20 Μαρτίου έδειξαν ότι συμφώνησαν να κάνουν υπομονή πριν αποφασίσουν τυχόν αλλαγές στην πολιτική επιτοκίων, καθώς είδαν την οικονομία των ΗΠΑ να επιδεινώνεται από την παγκόσμια επιβράδυνση χωρίς όμως να περάσει σε ύφεση τα επόμενα χρόνια.

Οι αποδόσεις του υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α. υποχώρησαν ως απάντηση, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Fed θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια ή ενδεχομένως θα τα μειώσει μέχρι το τέλος του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα