Ρεκόρ πενταετίας στην Ευρώπη

Ελάχιστες οι μεταβολές στη Wall Street
Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2006 00:01

ΝΕΟ υψηλό ρεκόρ πενταετίας κατέρριψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το ράλι μετοχών εταιρειών του μεταλλευτικού και πετρελαϊκού τομέα όπως και η δραστηριότητα στον τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων απογείωσαν τα blue chips στην Ευρώπη. Ελάχιστες μεταβολές σημειώθηκαν στη Wall Street μετά τη δημοσιοποίηση του Μπεζ Βιβλίου από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Τα ευρωπαϊκά blue chips κινήθηκαν ανοδικά για πέμπτη συνεχή ημέρα, απογειώνοντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες βασικών αγορών στον απόηχο κάποιων ανακοινώσεων ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων εισηγμένων εταιρειών, αλλά και φημών για επικείμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,2%, στις 1.368,44 μονάδες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2001. Ο δείκτης έχει κερδίσει 7% από την αρχή του έτους.

Οι 15 από τις 18 κεφαλαιαγορές της Δυτικής Ευρώπης έκλεισαν με άνοδο, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 έκλεισε σε υψηλά 4,5 ετών.

Από τις μετοχές που πρωταγωνίστησαν, άνοδο 7,5% σημείωσε η ασφαλιστική εταιρεία Converium, μετά την ανακοίνωση των πολύ καλών αποτελεσμάτων του δ' τριμήνου του 2005.

Κατά 1,8% ενισχύθηκε η μετοχή της BMW, καθώς αναμένει αύξηση της προ φόρων κερδοφορίας της το 2006 της τάξης του 22%.

Η Euronext, το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στην Ευρώπη, ενισχύθηκε κατά 2,9%, μετά την ανακοίνωση της Deutsche Boerse ότι αναζητεί εξαγορά, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό σε παγκόσμια κλίμακα χρηματιστήριο.

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν και μετοχές από τον κλάδο των ορυχείων. Η μετοχή της BHP Billiton ανέβηκε κατά 4% και της Rio Tinto Group κατά 3,7% μετά την αναβάθμισή τους από την HSBC.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι επενδυτές πήραν μια ανάσα με το μεγάλο ράλι της προηγούμενης, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται με οριακά κέρδη στον απόηχο της δημοσιοποίησης του Μπεζ Βιβλίου από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, με τις επιχειρήσεις να συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, αναφέρεται στο Μπεζ Βιβλίο.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα