Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2006 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, ωθώντας τον ασιατικό δείκτη χαμηλά, από τα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων. Οι εταιρείες ακινήτων, όπως η Mitsubishi Estate Co., οδηγούν την πτώση, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η Bank of Japan βαδίζει προς την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, απώλεσε 1,2%, φθάνοντας στις 16.125,82 μονάδες, με τον δείκτη Topix να υποχωρεί κατά 1,1%.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωσε απώλειες 0,5%, φθάνοντας στις 126,90 μονάδες, στη 1:05 μ.μ. στο Τόκυο, υποχωρώντας μετά το ράλι 2% των τριών ημερών. Οι μετοχές της BHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, σημείωναν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των εταιρειών του δείκτη, μετά την άνοδο των τιμών του ψευδαργύρου και του χαλκού.

Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και της Samsung Electronics Co. κινήθηκαν ανοδικά, μετά την έκθεση της Federal Reserve των ΗΠΑ, ότι η οικονομική ανάπτυξη στη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ασίας, είναι σταθερή. Ο κλάδος των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, σημείωνε τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των 10 υπολοίπων, που αποτελούν τον δείκτη MSCI.

Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι δείκτες στη Ν. Ζηλανδία και τη Μαλαισία. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν οι δείκτες στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν αλλού, με τον δείκτη

S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, να σημειώνει άνοδο έως 0,9%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Ανοδο 1,3% σημείωσε ο δείκτης στο Χρηματιστήριο της Ινδονησίας, τη μεγαλύτερη μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας.

Οι τιμές του ψευδαργύρου σημείωσαν άνοδο για τέταρτη φορά μέσα σε πέντε συνεδριάσεις στο Λονδίνο, καθώς προβλέπεται ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να υπερβαίνει την προσφορά. Φέτος, οι τιμές του μετάλλου σημείωσαν άνοδο 23%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο.

Ανοδικά κινήθηκε και ο χαλκός, καθώς εικάζεται ότι η διαμαρτυρία στο δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο στον κόσμο, ενδέχεται να επηρεάσει την παραγωγή. Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στα 4.925 δολ. ο τόνος στο Λονδίνο, σημειώνοντας άνοδο για πέμπτη ημέρα. Οι τιμές του μετάλλου άγγιξαν τα επίπεα ρεκόρ των 5.100 δολ. ο τόνος, στις 7 Φεβρουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα