China Merchants: 1,7 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2006 07:46

ΣΧΕΔΙΑ για την πώληση μετοχών αξίας περίπου 13,8 δισ. γιουάν (1,7 δισ. δολ.) στο Χονγκ Κονγκ, κάνει η έκτη μεγαλύτερη δανείστρια της Κίνας, China Merchants Bank Co., καθώς η ανάπτυξη στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξάνει τη ζήτηση για δάνεια.

Η Merchants Bank θα πουλήσει 2,2 δισ. μετοχές, ίσες με περίπου το 15% των προνομιούχων μετοχών της, που περιλαμβάνονται στην πώληση, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Ο χρόνος της πώλησης θα προσδιοριστεί από τις συνθήκες της αγοράς.

Η Merchants Bank συναγωνίζεται με τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες, με επικεφαλής την Industrial & Commercial Bank of China και την and Bank of China για κεφάλαια. Η Bank of America Corp., η UBS AG και άλλοι τραπεζικοί όμιλοι, επένδυσαν περισσότερα από 16 δισ. δολ. σε κινεζικές τράπεζες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών.

Η κυβέρνηση της Κίνας ενθαρρύνει τις μεγαλύτερες τράπεζες να πουλήσουν μετοχές για να βελτιώσουν τα οικονομικά τους και να ανταγωνιστούν με άλλες ξένες δανείστριες, όπως την Citigroup Inc. και την HSBC Holdings Plc, όταν η Κίνα άρει τους περιορισμούς, στα τέλη αυτού του έτους.

Η Merchants Bank, η μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα στην ηπειρωτική χώρα, είπε με τα κεφάλαια που θα αντλήσει από την πώληση των μετοχών θα βελτιώσει την κεφαλαιακή της θέση, καθώς επιδιώκει να επεκτείνει περισσότερο το δίκτυό της και να αυξήσει τον δανεισμό. Τα κέρδη της τράπεζας έχουν σημειώσει κατά μέσον όρο άνοδο 49% ετησίως από το 2000.

Ο νέος δανεισμός από τις κινεζικές τράπεζες αυξήθηκε 13%, στα 2,4 τρισ. γιουάν το 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας.

Η τράπεζα προσέλαβε την Merrill Lynch & Co. για να διαχειριστεί την πώληση, σύμφωνα με την εφημερίδα Standard του Χονγκ Κονγκ, τον μήνα που πέρασε.

Οι μετοχές Class A της Merchants Bank, έκλεισαν χθες στα 6,27 γιουάν η μία.

Η Merchants Bank ιδρύθηκε το 1987 και μπήκε στο Χρηματιστήριο το 2002. Το υπουργείο Επικοινωνιών ελέγχει εμμέσως τη δανείστρια μέσω του κρατικού ομίλου China Merchants Group, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα