Ε.Ε. Η Σύνοδος με τον κινεζικό «δράκο» αποκαλύπτει προσδοκίες και φόβους

Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 13:01
UPD:16:01
shutterstock

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, επισκέπτεται σήμερα τις Βρυξέλλες για την ετήσια Σύνοδο Ε.Ε.- Κίνας στην οποία θα κυριαρχήσουν οι διαφορές των δύο πλευρών για το εμπόριο και τις επενδύσεις. Έχοντας προσφέρει επί χρόνια πρόσβαση στις αγορές της η Ένωση χάνει τώρα την υπομονή της και απαιτεί από το Πεκίνο να πράξει το ίδιο, με μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της φιλελευεροποίησης. Παράλληλα ετοιμάζεται, αν δεν βρεθεί κοινός τόπος, να ορθώσει τείχη απέναντι στην κινεζική επενδυτική «επέλαση» στην ήπειρο. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει απολύτως ενιαία φωνή απέναντι στην Κίνα. Υπάρχουν από τη μία οι χώρες εκείνες, που επιθυμούν διακαώς τις επενδύσεις του δράκου και είναι πρωτίστως εκείνες που βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης χρέους. Η Ιταλία έγινε μάλιστα η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία που εντάχθηκε στο νέο δρόμο του Μεταξιού, δηλαδή στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», με την οποία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θέλει να κάνει πραγματικότητα το όραμά του και τις παγκόσμιες φιλοδοξίες του. Από την άλλη υπάρχουν εκείνες που ανησυχούν έντονα για την κινεζική επιρροή και θέλουν να βάλουν φρένο σε εξαγορές επιχειρήσεών τους σε ευαίσθητους για την οικονομία και εθνική ασφάλεια τομείς από κινεζικά κεφάλαια. Συνολικά η Ε.Ε. προωθεί ένα πλαίσιο αυστηρότερου ελέγχου των ξένων επενδύσεων, το οποίο φαίνεται να αφορά πρωτίστως την Κίνα. 

EURONEWS

Η μεγάλη διαφορά στη στάση της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, ωστόσο, είναι πως η πρώτη δεν επιλέγει την τακτική της μέγιστης πίεσης και των «πολέμων»,  αλλά του διαλόγου. Αυτό μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Επιχειρεί να τηρήσει λεπτές ισορροπίες, ώστε να απαιτήσει τις αλλαγές  που επιθυμεί από την Κίνα χωρίς να έρθει σε μετωπική σύγκρουση ή να την απομακρύνει. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ο μεγαλύτερος καταναλωτής πρώτων υλών και μία αγορά τεράστιων ευκαιριών. Η Ευρώπη την θέλει εταίρο και όχι αντίπαλό της. 

Παρόλα αυτά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πεκίνο και Βρυξέλλες μάχονται επί εβδομάδες για να καταλήξουν στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου. Θέλουν το κείμενο αυτό να αντανακλά πρόοδο στις μεταξύ τους σχέσεις και όχι μία επιβεβαίωση των διαφωνιών. Έως το πρωί της Τρίτης πάντως οι διαφορές επέμεναν και διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν έως και την τελευταία στιγμή πριν από την έναρξη της Συνόδου, που έχει προγραμματιστεί για τις 14:00 (ώρα Ελλάδος). 

Η Κίνα θεωρεί ότι το πρώτο σημαντικό βήμα το έχει κάνει με τον νέο επενδυτικό νόμο, που θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2020 και περιορίζει αισθητά τους περιορισμούς στις ξένες επιχειρήσεις. Η Ε.Ε. απαντά ότι προς το παρόν το Πεκίνο δεν έχει παρουσιάσει λεπτομέρειες του σχεδίου και επομένως δεν είναι σαφές κατά πόσο πράγματι θα σημάνει τον τερματισμό των διακρίσεων κατά των ξένων επενδυτών. 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι πρόσφατα η Ε.Ε. παρουσίασε το «δεκάλογο» της νέας προσέγγισή της απέναντι στον «δράκο» της Ασίας, που στοχεύει όπως επισημαίνει σε μία πιο ισορροπημένη σχέση. Από τη μία δεσμεύεται να εργαστεί για στενότερη συνεργασία σε όλους τους τομείς, από το εμπόριο έως την ασφάλεια και από την άλλη διαμηνύει πως θα αντιμετωπίσει πλήρως τις επιπτώσεις των στρεβλώσεων της ξένης κρατικής ιδιοκτησίας και της κρατικής χρηματοδότησης στην εσωτερική αγορά, αλλά και θα λάβει μέτρα για την ενίσχυση της κυβερνο-ασφάλειας. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα