Τι προσδοκά η Energean από το τρίτο κοίτασμα πετρελαίου της Καβάλας

Με το Έψιλον η Energean εκτιμά την απόδοση σε 5.000 - 6.000 βαρέλια ημερησίως
Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 13:04
UPD:13:04

Από την έντυπη έκδοση 

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Το τρίτο κοίτασμα παραγωγής πετρελαίου απέκτησε η χώρα από την 1η Απριλίου, με την έναρξη αξιοποίησης του κοιτάσματος Έψιλον στην παραχώρηση του Κόλπου της Καβάλας, την οποία διαχειρίζεται η Energean. Έτσι, το κοίτασμα Έψιλον προστίθεται πλέον στα πετρελαιοπαραγωγά κοιτάσματα του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου στην ίδια παραχώρηση, από τα οποία εξορύσσεται «μαύρος χρυσός» από το 1981 και το 1996 αντίστοιχα. Τον δρόμο για την έναρξη εκμετάλλευσης του Έψιλον άνοιξε η επιτυχής ολοκλήρωση της οριζόντιας γεώτρησης ΕΑ-Η3, η οποία παράγει καθημερινά περισσότερα από 1.000 βαρέλια πετρελαίου. Η γεώτρηση έφθασε σε μήκος 5.679 μέτρων και διείσδυσε κατά 689 μέτρα στον ψαμμιτικό ταμιευτήρα του κοιτάσματος, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της Energean.

H γεώτρηση EA-H3 εκτελέσθηκε από το ιδιόκτητο γεωτρύπανο της εταιρείας, το «Energean Force». Η εταιρεία θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να προσαρμόζει τις παραμέτρους της γεώτρησης, ώστε να επιτυγχάνει τις βέλτιστες συνθήκες παραγωγής.

Η αξιοποίηση του κοιτάσματος θα συμβάλει ώστε η Energean να ενισχύσει περαιτέρω φέτος την αξιοποίηση της παραχώρησης, ξεπερνώντας αισθητά το ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου που πέτυχε το 2018, εν πολλοίς χάρη στην έναρξη παραγωγής από τη γεώτρηση στον Βόρειο Πρίνο. 

Το ιστορικό υψηλό της περσινής χρονιάς, μετά το 2000, άγγιξε το 1,5 εκατ. βαρέλια, ένα νούμερο που «μεταφράζεται» σε αύξηση κατά 45% σε ετήσια βάση. Έτσι, πέρυσι η παραγωγή έφτασε τα 4.053 βαρέλια σε ημερήσια βάση, με τον Βόρειο Πρίνο να αποδίδει περίπου τα 2.000 βαρέλια από την εν λόγω ποσότητα. 

Χάρη στην προσθήκη του Έψιλον, η εταιρεία εκτιμά πως η παραγωγή της φετινής χρονιάς θα κινηθεί μεταξύ 5.000 και 6.000 βαρελιών ημερησίως, ενώ προγραμματίζει τουλάχιστον ακόμη δύο γεωτρήσεις εντός του 2019 με το ιδιόκτητο γεωτρύπανο «Energean Force». Απώτερος στόχος της Energean είναι το 2021 η ημερήσια παραγωγή από το σύνολο της παραχώρησης να ανέλθει στα 10.000 βαρέλια.

Σήμερα οι υπογραφές  
Την ίδια στιγμή, σήμερα θα υπογραφούν οι συμβάσεις παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για το μπλοκ 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος) και το «οικόπεδο» στο Ιόνιο. Υπενθυμίζεται πως επιλεγείσα αιτούσα για το «οικόπεδο» του Ιονίου είναι η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την ισπανική Repsol, ενώ το μπλοκ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο παραχωρείται στα ΕΛΠΕ.

Από την πλευρά του Δημοσίου, οι συμβάσεις θα υπογραφούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννη Μπασιά. Τα Ελληνικά Πετρέλαια θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευστάθιος Τσοτσορός, καθώς και ο Γιώργος Αλεξόπουλος, γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού & νέων δραστηριοτήτων του Ομίλου και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. Το «παρών» για τη Repsol θα δώσει ο Mikel Erquiaga, διευθυντής του τμήματος νέων έργων της εταιρείας. 

Το «οικόπεδο» του Ιονίου βρίσκεται βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδας και Κέρκυρας, ενώ ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρησή του προκηρύχθηκε τον Αύγουστο του 2017. Η κοινοπραξία των Repsol (50%, operator) και ΕΛΠΕ (50%), η οποία ήταν η μόνη που υπέβαλε προσφορά, ανακηρύχθηκε επιλεγείσα αιτούσα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα ΕΛΠΕ υπέβαλαν προσφορά για το μπλοκ 10 στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε τον Ιούλιο του 2014 το τότε ΥΠΕΚΑ, για την παραχώρηση 20 θαλάσσιων «οικοπέδων» σε μία έκταση που ξεκινούσε από το βόρειο Ιόνιο και έφθανε μέχρι νότια της Κρήτης. Ο Όμιλος ορίσθηκε επιλεγείς αιτών για τη συγκεκριμένη παραχώρηση τον Δεκέμβριο του 2016. 

Μετά τις υπογραφές σήμερα για τις δύο παραχωρήσεις, θα ακολουθήσει η κύρωση των συμβάσεων από το Κοινοβούλιο. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη της πρώτης φάσης ερευνών στα «οικόπεδα», με τη διεξαγωγή σεισμικών και αεροβαρυτικών μελετών.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα