Μήνυση του Κατάρ εναντίον τριών τραπεζών για χειραγώγηση του ριγιάλ

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 21:09
UPD:21:14
REUTERS/Fadi Al-Assaad

Δικαστική αγωγή εναντίον τριών τραπεζών υπέβαλε σήμερα το Κατάρ, με τις κατηγορίες ότι προκάλεσαν ζημία αρκετών δισ. δολαρίων στην οικονομία του μέσω της χειραγώγησης του εθνικού νομίσματος, στον απόηχο του πρόσφατου εμπάργκο των αραβικών χωρών εναντίον του εμιράτου.

Οι αγωγές κατατέθηκαν σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη εναντίον της Banque Havilland -που έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο- της First Abu Dhabi Bank των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Samba Bank της Σαουδικής Αραβίας. Στην υπόθεση, το Κατάρ κατηγορεί ότι η Banque Havilland επινόησε σχέδιο για την αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος, του ριγιάλ, σε βασικούς σύνθετους δείκτες, υποβάλλοντας χιλιάδες «πλασματικές και υποτιμημένες» τιμές, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο.

Οι δικαστικές αγωγές αποτελούν ακόμη ένα «επεισόδιο» στην παρατεταμένη διένεξη μεταξύ του Κατάρ και των χωρών του Κόλπου, η οποία άρχισε το 2017 όταν η Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Μπαχρέιν και Αίγυπτος επέβαλαν οικονομικό εμπάργκο στο εμιράτο, με τις κατηγορίες ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και το Ιράν. Το Κατάρ αρνείται τις κατηγορίες.

Η χειραγώγηση του νομίσματος αποσκοπούσε στο να «εξαντλήσει τα αποθέματα του κατάρ, ώστε να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για το Μουντιάλ του 2022 και να αναγκασθεί να μοιραστεί τους αγώνες με τη Σαουδική Αραβία ή τα ΗΑΕ», επισημαίνεται στα σχετικά έγγραφα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα