Δημοσιεύονται οι ΚΥΑ για την πρώτη κατοικία

Προβλέπεται επιδότηση 15%- 50% της δόσης στα στεγαστικά-33% στα επαγγελματικά δάνεια
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 09:54
Konstantinos Tsakalidis / SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στο ΦΕΚ οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που θα καθορίζουν και την επιδότηση των δόσεων σε ό,τι αφορά τους υπερήμερους δανειολήπτες που θα τύχουν της προστασίας της α’ κατοικίας. Το ποσοστό της επιδότησης θα ξεκινά από 15% και θα φθάνει μέχρι και 50% σε ό,τι αφορά τη μηνιαία δόση των στεγαστικών δανείων, ενώ 33% θα είναι το σταθερό ποσοστό επιδότησης των επαγγελματικών δανείων για τους δανειολήπτες που θα προστατεύονται και δικαιούνται επιδότησης. Οι ΚΥΑ θα καθορίζουν και μια σειρά θεμάτων σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αιτημάτων για την προστασία της α’ κατοικίας. 

Η κλίμακα των στεγαστικών θα διαμορφώνεται ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του κάθε επιλέξιμου δανειολήπτη, ενώ για τα επαγγελματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία, όπως προαναφέρθηκε, η επιδότηση θα ισοδυναμεί με το 1/3 της μηνιαίας δόσης.  Η επιδότηση θα πιστώνεται κάθε μήνα σε ειδικό και ακατάσχετο λογαριασμό του επιλέξιμου δανειολήπτη.

Η προθεσμία για όσους θέλουν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων είναι μέχρι τις 31.12.19.

Εν τω μεταξύ καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδέχεται τα σχετικά αιτήματα να είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατό. Οι καταχωρίσεις θα ξεκινήσουν άμεσα, το ίδιο και οι διασταυρώσεις των στοιχείων των δανειοληπτών με βάση το TAXIS ώστε να λάβουν χώρα οι ρυθμίσεις αλλά και να επιδοτηθούν τα δάνεια που είναι επιλέξιμα προς τούτο.

Τα στάδια

Το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι έτοιμο για την εφαρμογή του και τα στάδια που θα ακολουθηθούν από δω και στο εξής σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της διαδικασίας είναι:

*Έκδοση των ΚΥΑ, που θα ρυθμίζει το ποσοστό επιδότησης. Εδώ θα ληφθούν υπόψη τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια των δανειοληπτών αλλά και των επαγγελματιών. Η  κοινή επιτροπή κυβέρνησης- τραπεζών- Δημοσίου, με τη βοήθεια της PwC προετοιμάζει το περιβάλλον της πλατφόρμας αυτής.

* Με βάση τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει ο διάλογος σχετικά με την πλήρη αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη. Με βάση τις δεσμεύσεις αυτές, μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και να θεσμοθετηθεί το νέο πτωχευτικό για τους ιδιώτες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα