Brexit: Πόσο θα ανατιμηθεί η στερλίνα σε περίπτωση συμφωνίας

Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019 12:59
UPD:13:02
REUTERS/HENRY NICHOLLS

Σε τροχιά ανατίμησης θα βρεθεί η στερλίνα σε περίπτωση άρσης του αδιεξόδου στη βρετανική πολιτική σκηνή. Ωστόσο αυτή δεν θα είναι ιδιαίτερα δυναμική, εάν δεν υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα ότι η χώρα θα εξέλθει από την κοινότητα με μία συμφωνία. 

Όπως προκύπτει από σημερινή δημοσκόπηση του Reuters το βρετανικό νόμισμα θα ανατιμηθεί περίπου 3%, σε περίπτωση που οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία δείξουν ότι η χώρα είναι κοντά σε Brexit με συμφωνία. Στον αντίποδα εάν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν, θα υποτιμηθεί 5%. 

Συγκεκριμένα από τη δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 70 ειδικοί της αγοράς συναλλάγματος, προκύπτει ότι η στερλίνα θα είναι στα 1,32 δολάρια σε ένα μήνα, στα 1,35 δολάρια σε έξι και θα έχει ενισχυθεί στα 1,38 δολάρια σε ένα χρόνο από τώρα, εφόσον βεβαίως έχει αποφευχθεί το άτακτο Brexit. Εάν γίνει πραγματικότητα το κακό σενάριο, υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει στα 1,27 δολάρια. 

Από τον Ιούνιο του 2016, όταν οι Βρετανοί αποφάσισαν να πουν «αντίο» στην Ε.Ε., η στερλίνα έχει υποστεί έντονες διακυμάνσεις. Κάθε πληροφορία, κάθε δήλωση, κάθε απροσδόκητη και μη εξέλιξη την ωθούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Η αγορά δεν περίμενε την απόφαση του 2016, αλλά ούτε και πως τρία χρόνια μετά από αυτή το τοπίο δεν θα έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. 

Πάντως ένας κολοσσός της Wall Street, η Goldman Sachs, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο βρετανικό νόμισμα. Βλέπει αίσιο τέλος και εκτιμά ότι το βρετανικό νόμισμα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες στην αγορά συναλλάγματος σήμερα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα