Softbank: Αγοράζει την Vodafone στην Ιαπωνία, αντί 15,4 δισ. δολ.

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2006 11:23

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά τoυ σκέλους της Vodafone Group Plc στην Ιαπωνία, αντί του ποσού του 1,8 τρισ. γιέν (15,4 δισ. δολ.) έκλεισε η Softbank Corp., κάνοντας τη μεγαλύτερη εξαγορά στην Ασία και αποκτώντας 15 εκατ. συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.

Η Softbank, της οποίας ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής, Masayoshi Son, μπαίνει στην αγορά κινητών τηλεφώνων μετά την απόκτηση αδείας πέρυσι, θα ελέγχει το 97,68% της Vodafone K.K., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Η εξαγορά, θα δώσει στο δίκτυο του Son τη δύναμη, να ανταγωνιστεί την NTT DoCoMo Inc. και την KDDI Corp. σε μια αγορά κινητών τηλεφώνων ύψους 8,5 τρισ. γιέν, όπου οι πελάτες ζητούν οnline υπηρεσίες για μουσική και βίντεο. Η Vodafone, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, πούλησε το σκέλος της στην Ιαπωνία, μετά από δαπάνες πλέον των 2 τρισ. γιέν, οι οποίες δεν κατάφεραν να αυξήσουν τα κέρδη της.

Η Vodafone K.K., με μερίδιο αγοράς 17%, υστερεί των δύο ανταγωνιστριών της στην κάλυψη δικτύου και στην ανάπτυξη του αριθμού συνδρομητών. Τα κέρδη της μειώνονται, καθώς η εταιρεία επενδύει σε υποδομές και κάνει εκπτώσεις για να προσελκύσει πελάτες.

Τα λειτουργικά κέρδη της Vodafone K.K. μειώθηκαν 55%, φθάνοντας στα 423 δισ. λίρες Αγγλίας (743 δισ. δολ.) το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι μετοχές της Softbank σημείωσαν άνοδο 4%, φθάνοντας στα 3.419 γιέν σήμερα στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Οι μετοχές της Vodafone κινήθηκαν ανοδικά μετά την ανακοίνωση της πώλησης του σκέλους της, στο Λονδίνο και σε ποσοστό 4,6%, φθάνοντας στις 136 πένες η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα