«Η χώρα θα πληρώνει για πολλά χρόνια την απάτη του ΠΑΣΟΚ για την ένταξη στην ΟΝΕ»

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2006 12:50
UPD:14:18

«Την πολιτική απάτη του ΠΑΣΟΚ για να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ θα την πληρώνει η χώρα για πολλά χρόνια», τόνισε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις της βουλευτού Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου και του τέως προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου.

Οξύνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης, με αφορμή την απόφαση της Eurostat για τον τρόπο εγγραφής των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό, ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε για απατηλή μεθοδολογία που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση για την καταγραφή των αμυντικών δαπανών.

Επί ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα δεν κατέγραφε τις αμυντικές δαπάνες με τη μέθοδο των ταμειακών πληρωμών, την οποία ακολουθούσε η πλειοψηφία των κρατών - μελών, ούτε με τη μέθοδο των παραλαβών, αλλά χρησιμοποιούσε μια τρίτη μέθοδο, η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, σήμαινε την καταγραφή μόνο του 40% των δαπανών που γίνονταν για τα εξοπλιστικά.

Το διάστημα 1997-2003, δηλαδή επί επτά έτη, «δαπανήθηκαν 15,3 δισ. ευρώ, καταγράφηκαν στους προϋπολογισμούς μόνο τα 6,6 δισεκ. και τα υπόλοιπα 8,7 δισ. ευρώ εξατμίστηκαν και δεν καταγράφηκαν πουθενά», τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης. Ζήτησε μάλιστα από το ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει τι από τα τρία έκανε: δανείζονταν για όπλα που δεν παραλάμβαναν, έκαναν υπερτιμολόγηση ή έκαναν απόκρυψη;

Ο υπουργός πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να ακολουθήσει τη μέθοδο καταγραφής των αμυντικών δαπανών που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Αναφερόμενος στην αντίδραση του ΠΑΣΟΚ μετά την πρόσφατη απόφαση της Eurostat, ο κ. Αλογοσκούφης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «μαύρη προπαγάνδα», που προέρχεται -όπως είπε- από την πλευρά των πραγματικών ενόχων, οι οποίοι δεν ήθελαν να γίνει αντιντόπινγκ στην ελληνική οικονομία. «Σαν τον Κεντέρη και τη Θάνου, ήθελε η αξιωματική αντιπολίτευση να αποφύγει την απογραφή, διότι θα αποκάλυπτε αυτά που αποκάλυψε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.

Προηγουμένως η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, έκανε λόγο για αποκάλυψη της μεγάλης απάτης της απογραφής μετά την απόφαση της Eurostat, η οποία απογραφή -όπως είπε- οδήγησε στη δυσφήμηση της χώρας στο εξωτερικό και την υποκλοπή του εισοδήματος των εργαζομένων.

Εάν δεν έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ τη μεταφορά των αμυντικών δαπανών, καμία χρονιά δεν θα είχαμε έλλειμμα πάνω από 3%, επισήμανε η κ. Παπανδρέου η βουλευτής.

Όπως επίσης ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ ενέγραψε 8,5 δισ. ευρώ παραληφθέντων αμυντικών συστημάτων και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν έχει εγγράψει στους προϋπολογισμούς του 2005 και του 2006 τα συστήματα ΤΟR-1 που έχουν παραγγελθεί, αλλά δεν έχουν παραληφθεί.

Από τη πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την απογραφή ως πρόσχημα για να μοιράσει στο λαό ακρίβεια, αδικία και ανασφάλεια.

«Εμπαίζετε τους ανθρώπους και ακολουθείτε την ίδια τακτική να μεταθέτετε τις δικές σας ευθύνες που είστε κυβέρνηση σε εκείνους οι οποίοι σας ελέγχουν, για το περιεχόμενο και τις πρακτικές της κυβερνητικής σας πολιτικής. Δεν απαντάτε επί της ουσίας σε κανένα από τα ερωτήματα που σας έθεσα. Και δεν μπορείτε, με επικοινωνιακά κόλπα να κρύψετε τον πραγματικό χαρακτήρα της πολιτικής σας, που είναι αυταρχικός, ούτε επίσης με λογιστικά τεχνάσματα να αναχαιτίσετε την κοινωνική έκρηξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε:

«Σας ζητήσαμε να καταργήσετε τους Ειδικούς Λογαριασμούς και δεν το ακούτε. Τους χρησιμοποιείτε για να μανιπουλάρετε τις εγγραφές στον Προϋπολογισμό.

Σας ζητήσαμε να δημιουργηθεί στη Βουλή, στα πλαίσια της υφιστάμενης Επιτροπής, Γραφείο Προϋπολογισμού και δεν το υιοθετήσατε.

Σας ζητήσαμε να υπάρξει διακομματική εποπτεία με συμμετοχή και της Τράπεζας της Ελλάδας έτσι ώστε να έχουμε πλήρη έλεγχο σύνταξης της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού κι εσείς αδιαφορείτε.

Σας ζητήσαμε να υπάρχουν ενιαίες και σταθερές αρχές, ουσιαστικού ελέγχου των δαπανών με βάση τα οικονομικά αποτελέσματά τους κι εσείς σφυρίζετε αδιάφορα.

Σας ζητήσαμε να υπάρχουν μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος και επιδομάτων ανάγκης κι εσείς επικαλούμενοι την απογραφή το αρνείστε, ακόμη και το Επίδομα Θέρμανσης, ακόμη και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Σας ζητήσαμε να μειωθούν οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα και εσείς έχετε να τρέχει δεκαετές πρόγραμμα εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους πάνω από 30 δισ € την ώρα που το Δ΄ΚΠΣ στο σύνολό του είναι μόλις 22 εκατομμύρια €. Επ’ αυτών να απαντήσετε». «Θα υιοθετήσετε την απόφαση την τελευταία που λέει ότι είναι υποχρεωτική από ‘δω και πέρα η διαδικασία της καταγραφής των δαπανών; Ή θα επιμείνετε στη δική σας;», ρώτησε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομίας ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα