H EKT εξέτασε τον Μάρτιο τους κινδύνους των χαμηλών επιτοκίων για τις τράπεζες

Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 15:44
UPD:15:54
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζήτησαν τους κινδύνους που δημιουργούν τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια στις τράπεζες στη συνεδρίαση του Μαρτίου και αποφάσισαν παρόλα αυτά να μεταθέσουν την όποια αύξηση επιτοκίων για την επόμενη χρονιά. Αυτό προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. 

Φοβούμενη μία απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ έκανε στροφή 180 μοιρών, προαναγγέλοντας νεό γύρο φθηνών δανείων για τις τράπεζες, αλλά και ανακοινώνοντας πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι μπορεί η αύξηση των επιτοκίων να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο αν χρειαστεί. «Η αδυναμία στην ανάπτυξη διαρκεί περισσότερο από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν» αναφέρουν τα πρακτικά. 

Όσο τα επιτόκια, όμως, μένουν στο μηδέν (ή και σε αρνητικό έδαφος όπως το καταθετικό) τόσο συμπιέζονται τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών. Στη συνεδρίαση εκφράστηκαν ανησυχίες για την παρενέργειες της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής στην κερδοφορία των τραπεζών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο ενός κλιμακωτού καταθετικού επιτοκίου ώστε να αμβλύνει τις πιέσεις στις τράπεζες. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα