Βρετανία: Απροσδόκητη συρρίκνωση του τομέα υπηρεσιών

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 12:39
UPD:12:41
REUTERS/Toby Melville

Ο κυρίαρχος στη βρετανική οικονομία τομέας υπηρεσιών συρρικνώθηκε το Μάρτιο για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια, καθώς η αβεβαιότητα για το πώς, πότε και εάν θα έρθει το Brexit ανάγκασε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να παγώσουν σχέδια για δαπάνες και να κινηθούν πιο επιφυλακτικά στην αγορά. 

Ο δείκτης PMI της ΙΗS Markit έκανε απροσδόκητη βουτιά στις 48,9 από 51,3 μονάδες τον Φεβρουάριο. Υποχώρησε έτσι κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2016, τον πρώτο μήνα αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Αναλυτές σε πρόσφτατη δημοσκόπηση του Bloomberg περίμεναν μικρότερη σαφώς πτώση του δείκτη στις 50,9 μονάδες, με τον κλάδο να παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης, έστω και όχι αρκετά δυναμικής. Στον απόηχο των στοιχείων η στερλίνα συνέχισε πάντως να ανατιμάται 0,4% στα 1,3186 δολάρια. 

Να θυμίσουμε ότι και η μεταποίηση στη Βρετανία έχει επιβραδυνθεί αισθητά, αλλά εχει αποφύγει την ύφεση. Έτσι ο Σύνθετος Δείκτης PMI διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στις 50 μονάδες. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα