Οι κρίσιμες στάσεις για την οικονομία πριν από τις ευρωεκλογές

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 13:14
UPD:13:14
Aris Oikonomou/SOOC/Aris Oikonomou/SOOC

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου 
[email protected]

Η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής, η εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs, ιδανικά πριν από το Πάσχα, η προώθηση του νομοσχεδίου για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων το ταχύτερο δυνατόν, η νέα έξοδος στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές και η επίτευξη συμφωνίας για τη μερική αποπληρωμή των οφειλών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνθέτουν τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Στο Eurogroup της Παρασκευής, στο Βουκουρέστι, θα δοθεί η πρώτη διαπραγματευτική μάχη για το κλείσιμο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Θα ακολουθήσει η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, όπου θα τεθεί το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής του χρέους προς το ΔΝΤ, χωρίς όμως να αναμένονται αποφάσεις καθώς το θέμα θα πρέπει να συμφωνηθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται και η έκδοση της απόφασης από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του σχεδίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα «κόκκινα» δάνεια και -εφόσον κριθεί ότι δεν συντρέχει θέμα κρατικής ενίσχυσης- θα ακολουθήσει η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ιδανικά μέσα στον μήνα. 

Θετική έκβαση επί όλων αυτών των θεμάτων είναι πολύ πιθανό ότι θα οδηγήσει σε μια ακόμη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αυτή τη φορά από τον οίκο Standard and Poors ο οποίος θα δημοσιεύσει τη σχετική έκθεση στις 26 Απριλίου. 

Αυτό με τη σειρά του θα ανοίξει τον δρόμο για την επόμενη έξοδο στις αγορές μέσα στον Μάιο και σε κάθε περίπτωση πριν από τις ευρωεκλογές. Ο στόχος είναι να αντληθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και με αυτόν τον τρόπο να ολοκληρωθεί από τον Μάιο κιόλας ο ετήσιος προγραμματισμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους που έχει οριστεί στα 7 δισ. ευρώ. 

Αισιοδοξία στο ελληνικό στρατόπεδο 

Στο ελληνικό στρατόπεδο αισιοδοξούν ότι μετά και τις υποχωρήσεις που έγιναν κατά την κατάρτιση του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας, στο Eurogroup της Παρασκευής θα υπάρξει η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης. 

Αυτό θα βοηθήσει στο να κλείσει και τυπικά η συγκεκριμένη εκκρεμότητα πριν από τις ευρωεκλογές. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες προκειμένου να δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις από τα Κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και να ληφθεί και η τελική απόφαση από το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Αυτή η απόφαση, σε συνδυασμό με τη λήψη της οριστικής απόφασης από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. επί της ελληνικής πρότασης για τη δημιουργία του λεγόμενου Asset Protection Scheme αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το τοπίο όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, καθώς αθροιστικά με τα δύο νομοσχέδια (κύριας κατοικίας και Asset Protection Scheme) μπορούν να διευθετηθούν «κόκκινα» δάνεια έως και 25 δισ. ευρώ. 

Τουλάχιστον 3,5 δισ. από τα 9,5 δισ. στο ΔΝΤ

Η διαπραγμάτευση για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει ήδη ξεκινήσει, με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει μέσα στο έτος να καταβάλει τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ από τα 9,5 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο οφειλής αυτή τη στιγμή. 

Η ελληνική πλευρά θέλει να προπληρώσει τις τελευταίες δόσεις ώστε να επιτύχει και τη μείωση του μέσου επιτοκίου δανεισμού από το ΔΝΤ (σ.σ.: αυτά τα 3,5 δισ. ευρώ τοκίζονται με επιτόκιο έως και 4,9%), αλλά και την ολική αποπληρωμή του δανείου ακόμη και δύο χρόνια νωρίτερα από τις αρχές του 2024 που είναι αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμένος χρόνος ολικής αποπληρωμής.

Οι διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστούν καθώς στους κόλπους των Ευρωπαίων φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις, κυρίως από τη Γερμανία. 

Οι αντιρρήσεις φαίνεται να έχουν κυρίως πολιτικό και λιγότερο οικονομικό περιεχόμενο καθώς σχετίζονται με το κατά πόσο θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα και όχι με το κατά πόσο είναι οικονομικά συμφέρουσα για την Ελλάδα η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου. 

Να μην επικρατήσει «συνωστισμός»

Η επόμενη έξοδος στις αγορές πολύ δύσκολα θα προχωρήσει πριν από το Πάσχα τόσο των Καθολικών όσο και των Ορθοδόξων. 

Τις επόμενες εβδομάδες είναι προγραμματισμένες μεγάλες εκδόσεις κυρίως από Ισπανία και Ιταλία (άνω των 10 δισ. ευρώ έκαστη) και στο ελληνικό στρατόπεδο δεν θα ήθελαν να επικρατήσει «συνωστισμός». Το πιθανότερο είναι η έξοδος να οργανωθεί για μετά το Πάσχα. 

Υπάρχουν σενάρια είτε για την έκδοση ενός νέου 5ετούς ομολόγου είτε για μια 7ετή έκδοση με στόχο την άντληση ποσού έως και επτά δισ. ευρώ. 

Ιδανικά, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να αντλήσει και τα δύο δισ. ευρώ που υπολείπονται από το ετήσιο πρόγραμμα των 7 δισ. ευρώ, ώστε πριν από τις ευρωεκλογές να έχει κλείσει και αυτή η φετινή εκκρεμότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα