Ευφορία σε Wall Street και Ευρώπη

Κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα
Σάββατο, 18 Μαρτίου 2006 00:01
UPD:00:20

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ πενταετίας κατέρριψαν τα αμερικανικά blue chips εν μέσω μιας γενικότερης ευφορίας στη Wall Street ενώ στην Ευρώπη αν και επικράτησαν μεικτές τάσεις κατά την τελευταία μέρα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, οι μετοχές σημείωσαν εβδομαδιαία κέρδη για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, λόγω της έντονης δραστηριότητας στο μέτωπο εξαγορών και των συγχωνεύσεων, που εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones και ο δείκτης Standard & Poor΄s 500 απογειώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2001 και ηγήθηκαν της μεγαλύτερης εβδομαδιαίας ανόδου του τελευταίου διμήνου ενώ στην Ευρώπη ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υπερέβη τις 6.000 μονάδες για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια (από το Μάιο 2001).

Η απογείωση των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων με επιπλέον την ανακάπτουσα αγορά ακινήτων διατήρησε ισχυρό το πνεύμα της αγοράς τους τελευταίους μήνες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, κέρδη αποκόμισε ο κλάδος των ασφαλειών στην Ευρώπη, καθώς η Zurich Financial Services βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την St. Paul Travelers για την εξαγορά της.

Επίσης, σημαντικά ενισχύθηκε η Body Shop International, μετά τη συμφωνία εξαγοράς της από την L'Oreal.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.999,40 μονάδες, αυξημένος κατά 0,10%, στο Παρίσι ο CAC 40 στις 5.141,08 μονάδες με κέρδη 0,29% ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX διαμορφώθηκε τελικά στις 5.882,38 μονάδες, μειωμένος κατά 0,26%.

Στη Wall Street οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στα μηνύματα που έστειλαν τα πρόσφατα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, η διατήρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάρτιο στα επίπεδα του Φεβρουαρίου ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε ήπια επίπεδα και κατά συνέπεια η Φέντεραλ Ριζέρβ θα περιορίσει τις μελλοντικές αυξήσεις της σε μία ή δύο.

Από τις 10 Μαρτίου ο S&P 500 κέρδισε 2,1%- τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο του τελευταίου διμήνου- ο Dow ενισχύθηκε κατά 1,9% και ο Nasdaq αυξήθηκε κατά 2,1%. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,51% στις 16.339,73 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα