Βενεζουέλα: 43 εκατ. δολ. χρωστά σε φόρους η Chevron

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2006 09:58

ΠΟΣΟΝ 92,7 δισ. μπολιβάρ (43 εκατ. δολ.) σε φόρους από το 2001 έως το 2004, οφείλει η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών των ΗΠΑ, Chevron Corp., σύμφωνα με την Βενεζουέλα.

Η Chevron θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον 10% σε πρόστιμα και φόρους εάν το κάνει μέσα σε 15 ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της National Tax Service. Εάν όχι, θα αντιμετωπίσει πρόστιμα έως 250% των φόρων. Η Chevron διέψευσε τη δήλωση της Βενεζουέλα, λέγοντας ότι έχει καταβάλει όλους τους φόρους της.

Η Βενεζουέλα, η πέμπτη σε μέγεθος χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, έκλεισε χθες τα γραφεία της γαλλικής Total SA και της ιταλικής Eni SpA, για δύο ημέρες, σε απάντηση της προσκόμισης μη ολοκληρωμένων λογιστικών βιβλίων για τους φόρους. Η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, ενδέχεται να αντιμετωπίσει περαιτέρω πρόστιμα την επόμενη εβδομάδα, εάν δεν κινηθεί για την καταβολή 231 δισ. μπολιβάρ σε φόρους που χρωστά από το 2001 έως το 2004.

Η Chevron συνεργάζεται με την Hamac στη Βενεζουέλα, στο venture που παράγει 200.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως. Η εταιρεία επίσης κατέχει μετοχές στα joint ventures που λειτουργούν στο Boscan και στις πετρελαιοπηγές LL-652 και διαθέτει αλυσίδα πρατηρίων βενζίνης στη Βενεζουέλα.

Ο υπουργός Ενεργείας και Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Rafael Ramirez, είπε πέρυσι ότι η κυβέρνηση διεξάγει έρευνες σε 22 ιδιωτικές εταιρείες πετρελαιοειδών και ενδέχεται να συλλέξει από αυτές 3 δισ. δολ. ΗΠΑ σε οφειλόμενους φόρους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα