Newmont Mining: Επίθεση σε ορυχείο, ανέστειλε την εξερεύνηση

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2006 11:56

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ την εξερεύνηση στο μοναδικό ορυχείο χρυσού στην Ινδονησία, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού στον κόσμο, Newmont Mining Corp., μετά τις επιθέσεις αγροτών στις εγκαταστάσεις της στο Elang του νησιού Sumbawa.

H Newmont απομάκρυνε 130 ανθρώπους μετά την επίθεση από τις εγκαταστάσεις της, 60 χλμ. από τα ορυχεία χαλκού και χρυσού, Batu Jijau. Η παραγωγή στο ορυχείο, που παρήγαγε 720.500 ουγγιές χρυσού και 572,7 εκατ. λίμπρες χαλκού πέρυσι, δεν επηρεάστηκε.

Η επίθεση ήταν η τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα σε ορυχεία που ανήκουν σε ξένους στην Ινδονησία, η οποία θέλει προσελκύσει επενδύσεις για να τονώσει την οικονομική της ανάπτυξη, πάνω από το 6% ετησίως. Η κυβέρνηση είπε ότι είναι έτοιμη να αναπτύξει δυνάμεις με στόχο την προστασία των ορυχείων από τους διαδηλωτές, οι οποίοι λένε ότι οι ξένες μεταλλουργίες δεν κάνουν αρκετά για να ευνοήσουν τους ντόπιους κατοίκους.

Από τους 130 ανθρώπους που εκκένωσαν τις εγκαταστάσεις, μόνο οι δύο ήταν ξένοι. Οι άλλοι ήταν ντόπιοι που προσελήφθησαν ως μάγειρες, ξυλουργοί, πορτιέρηδες και βοηθοί.

Το νησί Sumbawa βρίσκεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Τζακάρτα.

Την περασμένη εβδομάδα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξ αιτίας των επιθέσεων στο ορυχείο της Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc., της δεύτερης μεγαλύτερης μεταλλουργίας χαλκού στον κόσμο. Επίσης οι διαδηλωτές απέκλεισαν χθες την Κεντρική Ιάβα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της συμφωνίας, που επιτρέπει στην Exxon Mobil Corp. να δραστηριοποιηθεί στα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα