Permira: 8,5 δισ. ευρώ για το μεγαλύτερο fund επενδύσεων

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2006 12:12

ΤΗΝ απόκτηση του τίτλου της μεγαλύτερης φίρμας επενδύσεων στην Ευρώπη, επιδιώκει να αποκτήσει πάλι η Permira Advisers Ltd., καθώς σχεδιάζει να αντλήσει 8,5 δισ. ευρώ (10,3 δισ. δολ.) για εξαγορές και για να υπερβεί την CVC Capital Partners Ltd.

Η εταιρεία, με έδρα το Λονδίνο στοχεύει στο σύνολο του fund της Permira IV, σύμφωνα με την SVG Capital Plc, ο μεγαλύτερος επενδυτής της Permira, σε σημερινή της ανακοίνωση. Η Permira ενδέχεται να αντλήσει το μάξιμουμ 9,8 δισ. ευρώ για το fund, σύμφωνα με την SVG. Το κεφάλαιο θα καλύψει ποσόν 6 δισ. ευρώ, ανάλογο που άντλησε πέρυσι η CVC, με έδρα το Λονδίνο.

Η Permira, η οποία μέχρι πέρυσι διαχειρίστηκε το μεγαλύτερο κεφάλαιο εξαγορών της Ευρώπης, αντλεί μετρητά για εξαγορές, καθώς οι εταιρείες επενδύσεων προσήλκυσαν το ποσόν ρεκόρ των 134 δισ. δολ., για νέα επενδυτικά κεφάλαια, πέρυσι. Οι φίρμες, ανακοίνωσαν το πρωτοφανές ποσόν των 246 δισ. δολ. για εξαγορές το 2005.

Η SVG θα δώσει 2,8 δισ. ευρώ στο τελευταίο fund, περισσότερα από τα 650 εκατ. ευρώ, που είχε δώσει στο τελευταίο. Η εταιρεία επίσης θα επενδύσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ, από άλλα funds που συμβουλεύει. Η SVG έχει περίπου το 75% των περιουσιακών της στοιχείων επενδυμένο σε κεφάλαια της Permira.

To τελευταίο fund της Permira ήταν 5,1 δισ. ευρώ το 2003. Αυτό, ξεπέρασε το τελευταίο του Μαΐου της BC Partners, όταν αυτή άντλησε το ποσόν των 5,5 δισ. ευρώ για εξαγορές. Δύο μήνες αργότερα η CVC ολοκλήρωσε κεφάλαιο ύψους 6 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Η SVG, η οποία το 2004 άλλαξε το όνομά της από Schroder Ventures International Investment Trust Plc, επενδύει κυρίως σε κεφάλαια εξαγορών και επενδύσεων που διαχειρίζεται η Permira, πρώην Schroder Ventures Europe. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η SVG είπε ότι η αξία των περιουσιακών της στοιχείων αυξήθηκε 20% το 2005.

Μαζί με τις εξαγορές στην Ευρώπη, η Permira θα χρησιμοποιήσει τα νέα κεφάλαια στην εξαγορά εταιρειών στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Πέρυσι, άνοιξε γραφείο στο Τόκυο και είπε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει τουλάχιστον 150 δισ. γιέν (1,3 δισ. δολ.) στην απόκτηση μεριδίων σε ιαπωνικές εταιρείες, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα