Πετρέλαιο: Σε ναδίρ τεσσάρων ετών η προσφορά του ΟΠΕΚ

Δευτέρα, 01 Απριλίου 2019 14:59
UPD:15:04
REUTERS/Raheb Homavandi

Σε χαμηλά τεσσάρων ετών υποχώρησε τον Μάρτιο η προσφορά πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, καθώς η Σαουδική Αραβική έβαλε βαθύ μαχαίρι στην δική της παραγωγή, ενώ και η παραγωγή της Βενεζουέλας συνέχισε να βυθίζεται εν μέσω κυρώσεων και σοβαρών προβλημάτων με την ηλεκτροδότηση. 

Όπως προκύπτει από έρευνα του Reuters το καρτέλ των 14 μελών έριξε στην αγορά τον περασμένο μήνα 30,40 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή 280.000 βαρέλια ημερησίως λιγότερα σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα προσφοράς του ΟΠΕΚ από το 2015. 

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ, χάρη στις περικοπές της προσφοράς, κινείται πάνω από τα 68 δολάρια το βαρέλι και πολύ κοντά στο εφετινό της υψηλό, έχοντας ενισχυθεί περίπου 25% από τις αρχές του έτους. Το αμερικανικό αργό καταγράφει στο ίδιο διάστημα άνοδο μεγαλύτερη του 30%. 

Ο ΟΠΕΚ έχει συμφωνήσει να αποσύρει συνολικά 800.000 βαρέλια ημερησίως από την αγορά, ενώ επιπλέον 300.000 βαρέλια θα αποσύρουν Ρωσία και άλλοι εκτός καρτέλ παραγωγοί. Τον Μάρτιο η συμμόρφωση με τον στόχο ήταν 135% χάρη στην υπερπροσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας, που θέλει να δώσει ώθηση στις τιμές,ενώ τον Φεβρουάριο ήταν στο 101%. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα