Διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2006 09:20
UPD:09:21

Kατά 348 εκατ. ευρώ αυξήθηκε σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, οφείλεται στην επιδείνωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων με εξαίρεση το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων, το πλεόνασμα του οποίου αυξήθηκε σημαντικά.

Ειδικότερα, η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 409 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 202 εκατ. ευρώ και στην αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου χωρίς καύσιμα και πλοία κατά 215 εκατ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο των πλοίων δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή. Ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 179 εκατ. ευρώ, οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 88 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως ναυτιλιακές) αυξήθηκαν κατά 36 εκατ. ευρώ (ή 3,2%) σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2005.

Παράλληλα, το ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών εμφάνισε μικρό έλλειμμα, έναντι μικρού πλεονάσματος τον Ιανουάριο του 2005, και οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες αυξήθηκαν. Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε, ως αποτέλεσμα της ανόδου, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2005, των πληρωμών τόκων επί δανείων και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Τέλος, η σημαντική άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2005 οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών μεταβιβάσεων προς τη γενική κυβέρνηση (κυρίως από την ΕΕ) και δευτερευόντως στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τους άλλους τομείς. (Υπενθυμίζεται ότι οι τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Τον Ιανουάριο του 2006 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2 εκατ. ευρώ μόνο τον αντίστοιχο μήνα του 2005. (Υπενθυμίζεται ότι οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία - πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου - και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.)

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων (με βάση την παλαιά μέθοδο παρουσίασης)

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 2.139 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2006 έναντι ελλείμματος 1.825 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Ιανουάριο του 2006 οι χρηματικές ροές για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους έφθασαν τα 123 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες ροές για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους ανήλθαν σε 257 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους αφορούν την εξαγορά επιπλέον ποσοστού (20%) του μετοχικού κεφαλαίου της Τουρκικής εταιρίας INTELTECK από την INTRALOT (ύψους 69 εκατ. ευρώ) και τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της BANCA ROMANESCA S.A στη Ρουμανία (ύψους 63 εκατ. ευρώ). Όσον αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους, η σημαντικότερη αφορά την εξαγορά της Q-TELECOMMUNICATIONS A.E από την Αμερικανική εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων APAX AND TEXAS PACIFIC (ύψους 298 εκατ. ευρώ).

Εδώ επισημαίνεται ότι Τράπεζα της Ελλάδος στα πλαίσια της πλήρους εναρμόνισής της με τη σχετική διεθνή μεθοδολογία, προχώρησε στον υπολογισμό και ενσωμάτωση στο ισοζύγιο πληρωμών, από τον Ιανουάριο του 2006, των στοιχείων που αφορούν τα επανεπενδυθέντα (μη διανεμηθέντα) κέρδη από άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκoυς καθώς και από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους. Συγκεκριμένα, τα επανεπενδυθέντα (μη διανεμηθέντα) κέρδη από επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους καταγράφονται στο ισοζύγιο εισοδημάτων ως εκροή (πληρωμή) εισοδήματος από άμεσες επενδύσεις και ταυτόχρονα στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών ως εισροή (αύξηση) στις άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους. Κατά αντιδιαστολή, τα επανεπενδυθέντα (μη διανεμηθέντα) κέρδη από επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους καταγράφονται στο ισοζύγιο εισοδημάτων ως εισροή (είσπραξη) εισοδήματος από άμεσες επενδύσεις και ταυτόχρονα στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών ως εκροή (αύξηση) στις άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους.

Ο υπολογισμός των επανεπενδυθέντων (μη διανεμηθέντων) κερδών από άμεσες επενδύσεις γίνεται με βάση στοιχεία που η Τράπεζα της Ελλάδος συλλέγει απευθείας από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα και έχουν σχέση άμεσης επένδυσης με το εξωτερικό. Τα στοιχεία συλλέγονται σε ετήσια βάση και τα ποσά των επανεπενδυθέντων (μη διανεμηθέντων) κερδών που προκύπτουν κατανέμονται ισομερώς σε όλους τους μήνες του έτους. Για λόγους συγκρισιμότητας, υπολογίστηκαν τα επανεπενδυθέντα (μη διανεμηθέντα) κέρδη και για τα προηγούμενα έτη 2003, 2004 και 2005 και τα σχετικά μεγέθη του ισοζυγίου πληρωμών αναπροσαρμόστηκαν κατάλληλα. Τα στοιχεία για τα έτη 2003 και 2004 είναι οριστικά ενώ αυτά για τα έτη 2005 και 2006 είναι προσωρινά και βασίζονται στην υπόθεση ότι τόσο η κερδοφορία όσο και η μερισματική πολιτική που οι επιχειρήσεις επέδειξαν κατά το 2004 θα διατηρηθούν το 2005 και 2006. (Τον Οκτώβριο κάθε έτους θα οριστικοποιούνται τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.)

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, στις απαιτήσεις των Ελλήνων έναντι κατοίκων του εξωτερικού παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 993 εκατ. ευρώ, που αφορούσε κυρίως τοποθετήσεις κατοίκων σε ομόλογα έκδοσης μη κατοίκων (704 εκατ. ευρώ), ενώ στις υποχρεώσεις σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 3.742 εκατ. ευρώ, η οποία αντιπροσωπεύει τοποθετήσεις μη κατοίκων κυρίως σε ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (ύψους 3.220 εκατ. ευρώ) και δευτερευόντως σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων (522 εκατ. ευρώ). Τέλος, όσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, σημειώθηκε σημαντική εισροή (3.192 εκατ. ευρώ) κεφαλαίων μη κατοίκων, κυρίως για καταθέσεις και τοποθετήσεις σε repos. Αυτή η εισροή υπεραντισταθμίστηκε κυρίως από την εκροή κεφαλαίων εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών για καταθέσεις και τοποθετήσεις σε repos στο εξωτερικό.

Στο τέλος Ιανουαρίου του 2006 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 1,9 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα