Swedbank: Απόλυση της CEO για ξέπλυμα ρώσικου χρήματος

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 16:53
UPD:17:01
REUTERS/Ints Kalnins

Την πόρτα της εξόδου στην διευθύνουσα σύμβουλο, Μπριγκίτε Μπόνεσεν, έδειξε η Swedbank, εν μέσω καταγγελιών ότι η τράπεζα λειτούργησε ως «πλυντήριο» βώμικου ρωσικού χρήματος κατά τη θητεία της.

Τη θέση της 62χρονης Μπόνεσεν θα αναλάβει προσωρινά ο οικονομικός διευθυντής, Άντερς Κάρλσον, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, η οποία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους μετόχους στη γενική συνέλευση στη Στοχκόλμη. Η ανακοίνωση ήρθε λίγο λεπτά αφότου οι μεγαλύτεροι επενδυτές της Swedbank κατέστησαν σαφές ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Μπόνεσεν. Και τούτο γιατί εμφανίστηκε να επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει σάλο στη Σουηδία, μία κοινωνία με πολύ χαμηλά ποσοστά διαφθοράς και υψηλά στάνταρντς διαφάνειας. Η Swedbank είναι η αρχαιότερη τράπεζα της χώρας και ο μεγαλύτερος πάροχος στεγαστικών δανείων και επομένως είναι στην «καρδιά» του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Είναι δε ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός, βάσει αριθμού πελάτων, στην Εσθονία, στη Λετονία και τη Λιθουανία. Σε αυτές τις τρεις χώρες εξυπηρετεί περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια ιδιώτες. Εξ αυτών οι 15.000 είναι κάτοικοι άλλων χωρών, κυρίως της Ρωσίας και άλλων οικονομιών του πρώην Ανατολικού μπλοκ.

Οι κατηγορίες έχουν σκάσει σαν βόμβα, εν μέρει επειδή η Swedbank βρισκόταν υπό πολύ πιο στενή εποπτεία από ό,τι για παράδειγμα η εσθονική μονάδα της Danske Bank, που εμπλέκεται σε άλλο πολύκροτο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Wall Street Journal 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα