Τις δηλώσεις Ντράγκι- Πρετ ζυγίζει η αγορά ομολόγων

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 10:47
UPD:10:51
REUTERS/DYLAN MARTINEZ

Κοντά σε χαμηλά πολλών ετών παραμένουν και σήμερα, Πέμπτη, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, εν μέσω προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα λάβει μέτρα τόσο για την τόνωση της οικονομίας όσο και για τον περιορισμό των παρενεργειών από τη διατήρηση των επιτοκίων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Ο Πέτερ Πρετ, επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, έσπευσε να επισημάνει σήμερα ότι μέτρα αντιστάθμισης του αρνητικού αντικτύπου όντως εξετάζονται,αλλά είναι εξαιρετικά πρόωρο να πούμε εάν θα εφαρμοστούν.  Η επισήμανση αυτή μετρίασε έως έναν βαθμό την ορμή, που είχε το ράλι των ομολόγων τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς όμως να το ανακόψει πλήρως. 

Σήμερα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο -0,089%, ενώ η απόδοση του πενταετούς, που χθες κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητη στο -0,50%. 

Η απόδοση του βρετανικού δεκαετούς ομολόγου την ίδια ώρα υποχωρεί κατά 1,4 μονάδες βάσης, στο 1,001%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού ενισχύεται ελαφρά, ενόψει της νέας έκδοσης πενταετών και δεκαετών ομολόγων από το ιταλικό δημόσιο, που φιλοδοξεί να αντλήσει το ποσό των 6,5 δισ. ευρώ. 

Η Ισπανία μελετά την έκδοση των λεγόμενων «πράσινων ομολόγων» προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη βάση του κυβερνητικού περιβαλλοντικού σχεδίου και βλέπει και εκείνη τις αποδόσεις των ομολόγων της να διατηρούνται εν πολλοίς αμετάβλητες. Σταθερή στο 3,78% και η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα