Πρετ: Κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για τα μέτρα, που θα μετριάζουν τις παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 10:17
UPD:10:26
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Να κατεβάσει τον πήχη των υψηλών προσδοκιών, που γέννησαν χθες οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, έρχεται σήμερα, Πέμπτη, ο Πέτερ Πρετ, ξεκαθαρίζοντας πως για να λάβει η ΕΚΤ μέτρα, που θα αμβλύνουν τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες, θα πρέπει πρώτα να έχει ισχυρά επιχειρήματα. 

Το προσωπικό της ΕΚΤ εξετάζει όντως το λεγόμενο «tiering», με το οποίο ορισμένα από τα περίσσεια αποθέματα των τραπεζών εξαιρούνται από το χαμηλότερο επιτόκιο. Ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θερωρείται δεδομένο ότι θα γίνει, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του στο Bloomberg. 

«Για να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να έχουμε πειστεί ότι όντως θα αντιμετώπιζε ένα ζήτημα νομισματικής πολιτικής με αποτελεσματικό τρόπο» τόνισε, προσθέτοντας πάντως πως «πρέπει να είμαστε έτοιμη για όλατα πιθανά εργαλεία, που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. 

Να θυμίσουμε ότι χθες το σχόλιο Ντράγκι περί πιθανών πολιτικών, που θα μετριάζουν τις παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων πυροδότησε ένα τραπεζικό ράλι στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα