Πορτογαλία: «Πρωταθλήτρια» δημοσιονομικών επιδόσεων

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 20:17
UPD:20:19
EPA/PAULO CARRICO

Πολύ κοντά στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού της βρίσκεται η Πορτογαλία, με την οικονομία της να έχει αφήσει πίσω τη σκοτεινή εποχή των μνημονίων και των σκληρών μέτρων λιτότητας.

Το έλλειμμα του πορτογαλικού προϋπολογισμού μειώθηκε περισσότερο του αναμενομένου το 2018, μόλις στο 0,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η πορτογαλική στατιστική αρχή(INE). Το έλλειμα της Πορτογαλίας είναι πλέον από τα μικρότερα της Ευρωζώνης, έχοντας μειωθεί σημαντικά εν συγκρίσει με τα επίπεδα στα τέλη του 2017, στο 3%.

Κατά την εποχή κορύφωσης της κρίσης, το 2010, ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας είχε «τρύπα» που έφθανε στο 11% του ΑΕΠ. Η πορτογαλική οικονομία ήταν το δεύτερο «θύμα» της κρίσης χρέους, αναγκάζοντας τη Λισαβόνα να υπαχθεί σε μνημονιακό καθεστώς, με οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ύψους 78 δισ. ευρώ. Η χώρα εφήρμοσε σκληρά μέτρα λιτότητας και κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια, το 2014, να εξέλθει του μνημονίου. Η πορτογαλική οικονομία έχει ανακάμψει δυναμικά τα τελευταία χρόνια, με ανάπτυξη 2,8% το 2017 και 2,1% το 2018, συμβάλλοντας στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών έφερε και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την Standard & Poor's αυτό το μήνα.

«Για πρώτη φορά, η Πορτογαλία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα