Eτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2006 09:42

H ΕΚΤ είναι έτοιμη για αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει πληθωριστικούς κινδύνους σε μια οικονομία που βελτιώνεται, τόνισαν χθες στελέχη της τράπεζας, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία.

Ομως, μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ, από τη Γερμανία και τη Φινλανδία έδειξαν ότι δεν βιάζονται για να ακολουθήσουν αυστηρότερη πιστωτική πολιτική, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι θα ενεργήσουν όταν αυτό κριθεί αναγκαίο, κάτι που υποδηλώνει ότι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να αναμένεται περί τα μέσα του έτους.

Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, ¶ξελ Βέμπερ, δήλωσε ότι τα επιτόκια εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά για τη Γερμανία, παρά τις δύο αυξήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, και ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας.

«Σε ένα περιβάλλον όπου η οικονομία σταθεροποιείται, όπου μπορούν να εντοπιστούν σαφείς κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών, κατά την άποψή μου ενεργήσαμε κατά τον ενδεδειγμένο τρόπο» τόνισε ο κ. Βέμπερ σε συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της Μπούντεσμπανκ.

Επίσης, ο κ. Βέμπερ τόνισε ότι τυχόν περαιτέρω άνοδος των ενεργειακών τιμών, της προσφοράς χρήματος και η προγραμματισμένη αύξηση φόρων κατανάλωσης και των κρατικών τιμολογίων συνιστούν πληθωριστικούς κινδύνους.

Ακόμα, ο Γερμανός τραπεζίτης έκανε αναφορά σε δευτερογενείς συνέπειες από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, λέγοντας ότι οι τελευταίες αυξήσεις ενεργειακών τιμών σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις διαδραματίζουν ρόλο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Στο Ελσίνκι, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Έρκι Λίκανεν δήλωσε ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά στην Ευρωζώνη και ότι η νομισματική πολιτική που ακολουθείται είναι διευκολυντική. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να περιμένει μέχρις ότου διαπιστώσει νέες ενδείξεις για θετικές οικονομικές εξελίξεις.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια έδειξε να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος ως προς τα επιτόκια με τους Βέμπερ και Λίκανεν, υπογραμμίζοντας ότι «τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ακόμα και μετά τις αυξήσεις επιτοκίων η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει θετική».

Γαλλία: Καταναλωτικές δαπάνες

Στη Γαλλία ανακοινώθηκε χθες ότι οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν αύξηση 1,8% το Μάρτιο, που είναι και η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στους τελευταίους 18 μήνες. Στην Ιταλία, εξάλλου, ο δείκτης ανεργίας μειώθηκε πέρυσι, αλλά η φθίνουσα αυτή τάση επιβραδύνεται και το 7,7% του δ' τριμήνου ήταν αμετάβλητο έναντι του γ' τριμήνου.

Αναλυτές στη Φραγκφούρτη τόνιζαν χθες ότι το θέμα της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού μπορεί, πολύ σύντομα, να επανέλθει στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρά τη σχετικά υψηλή ανεργία στην Ευρωζώνη. Αν και το 8,3% που είναι ο δείκτης ανεργίας στην Ευρώπη των 12, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η διαρθρωτική ανεργία είναι σχεδόν το ίδιο υψηλή, στο 7,8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα