Ιταλία: Νέο πακέτο τόνωσης της ανάπτυξης - τι περιλαμβάνει

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 15:23
UPD:15:26
EPA/GIUSEPPE LAMI

Νέο πακέτο μέτρων με στόχο την τόνωση της οικονομίας ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ιταλίας, σύμφωνα με πολιτικές πηγές, που επικαλείται το Reuters. Στόχος όπως εξηγούν είναι μέσω της δημοσιονομικής επέκτασης να ενισχύσουν την οικονομία και να πετύχουν έτσι το στόχο για διατήτηρηση του ελλείμματος στο 2,04% του ΑΕΠ χωρίς να αναγκαστεί να καταφύγει σε μέτρα λιτότητας. 

Με το πακέτο αυτό η Ρώμη θέλει να επιβεβαιώσει τη στρατηγική της, σύμφωνα με την οποία είναι η δημοσιονομική χαλάρωση και όχι το σφίξιμο του ζωναριού μπορεί να αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα. 

Μεταξύ άλλων σχεδιάζει να αυξήσει τις φοροελαφρύνσεις για επενδύσεις, να μειώσει το φόρο ακίνητης περιουσίας για εργοστάσια και αποθήκες και να αποπλοποιήσει τις διαδικασίες για τους δημόσιους διαγωνισμούς. Επιπλέον σκοπεύει να επιτρέψει στις τοπικές αρχές να δαπανήσουν περισσότερα σε επενδύσεις και να υιοθετήσουν νέους κανόνες για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Το σχέδιο έρχεται λίγο πριν από την παρουσίαση των νέων δημοσιονομικών στόχων της χώρας στις 10 Απριλίου. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,2% στην Ιταλία φέτος, την ώρα που ο στόχος για έλλειμμα 2,04% στηρίζεται σε υπόθεση για ανάπτυξη 1%. 

Ωστόσο δεν είναι μόνο η Ιταλία που στρέφεται στην δημοσιονομική επέκταση. Αντιμέτωπες με αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με την Morgan Stanley ετοιμάζονται για την πιο ισχυρή δημοσιονομική τόνωση εδώ και μία δεκαετία. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα