Μαλαισία: Πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ στο 6% φέτος

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2006 12:27

ΣΤΟ 6% θα επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη της Μαλαισίας, υψηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, αποτέλεσμα των μεγαλύτερων εξαγωγών ηλεκτρονικών και πετρελαίου, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρατικών δαπανών, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Ο πληθωρισμός, ενδέχεται να αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ ετών.

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας φέτος, ακολουθεί ανάπτυξη 5,3% το 2005, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Bank Negara Malaysia, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στην Κουάλα Λουμπούρ. Η πρόβλεψη, είναι υψηλότερη της αντίστοιχης του υπουργείου οικονομικών της χώρας τον Σεπτέμβριο και έρευνας μεταξύ 11 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν αυτόν τον μήνα από το Bloomberg, για ανάπτυξη 5,5%.

Η Μαλαισία, παραγωγός των chip της Intel Corp. και των μικρών ηλεκτρονικών υπολογιστών της Dell Inc., ευνοείται από την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρονικών αγαθών, όπως των συσκευών αναπαραγωγής μουσικής, iPod της Apple Computer Inc. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Abdullah Ahmad Badawi είναι έτοιμος να ανακοινώσει στοιχεία για τις επενδύσεις της χώρας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, τα οποία θα αυξήσουν τις παραγγελίες κατασκευαστικών εταιρειών, όπως της IJM Corp.

Οι κατασκευές, οι οποίες αποτελούν περίπου το 1/ 3 της οικονομίας ύψους 134 δισ. δολ. της Μαλαισίας, ενδέχεται να αυξηθούν κατά 7% φέτος, αποτέλεσμα της υψηλής παραγωγής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αγαθών, σε συνδυασμό με τη ζήτηση για χημικά, πετρέλαιο και προϊόντα κατασκευών, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Οι εξαγωγές, προβλέπεται να σημειώσουν φέτος αύξηση 12,5%, φθάνοντας στα 600,6 δισ. ρίνγκιτ (162,7 δισ. δολ.). Οι εξαγωγές μεταλλευτικών προϊόντων, προβλέπεται να σημειώσουν αύξηση 19%.

Ο πληθωρισμός της Μαλαισίας ενδέχεται να επιταχυνθεί κατά μέσον όρο από 3,5% έως 4% φέτος, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Κατά μέσον όρο, 10 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός φέτος θα είναι στο 3,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα