Ομόλογα: Κάτω από το μηδέν η απόδοση των γερμανικών για πρώτη φορά από το 2016

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 12:54
UPD:12:55
REUTERS/JACKY NAEGELEN

Οι δύο κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, με την απότομη στροφή στην πολιτικής τους έσπρωξαν κάτω από το μηδέν την απόδοση των ομολόγων αναφοράς της Γερμανίας για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2016. Την εξέλιξη «βοήθησαν» και τα στοιχεία, που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της Γερμανίας συρρικνώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Φεβρουάριο.

Η μεταποίηση είναι συνολικά στην Ευρωζώνη το μεγάλο βαρίδι για την οικονομία, με τις υπηρεσίες να παρουσιάζει μία πιο σταθερή, αλλά σχετικά αδύναμη εικόνα.  

Υπό τις συνθήκες αυτές οι επενδυτές πιστεύουν πως η ΕΚΤ όχι απλά θα καθυστερήσει την επιστροφή της στην ομαλή πολιτική, αλλά δεν αποκλείεται να ξανασκεφτεί το «μπαζούκας» της ποσοτικής χαλάρωσης. 

Με τις σκέψεις αυτές κατά νου «τρέχουν» στο επενδυτικό καταφύγιο των Bunds και πληρώνουν τη Γερμανία για να ... τη δανείσουν. Η απόδοση του γερμανικού 10ετους υποχώρησε σήμερα ενδοσυνεδριακά περίπου τέσσερις μονάδες βάσης, στο -0,001%, για να επιστρέψει στη συνέχεια οριακά σε θετικό έδαφος στο 0,005%. 

Έχει καταγράψει πτώση εννέα μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία η FED έστειλε μήνυμα «περιστεράς» στις αγορές, αναβάλλοντας για το μέλλον τις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ το χάος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit ήταν πιο έντονο από ποτέ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα