Σε τροχιά συρρίκνωσης και μάλιστα με τους ταχύτερους ρυθμούς εδώ και έξι χρόνια βρέθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, γεγονός που αντισταθμίστηκε εν μέρει μόνο από την σταθερή- αν και σχετικά αδύναμη- εικόνα των υπηρεσιών. Αυτό προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit, η οποία και μαρτυρά πως το πρώτο τρίμηνο του 2019 ήταν άκρως απογοητευτικό για τη ζώνη των 19 οικονομιών, που μοιράζονται το ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται να εξηγήσουν την επιλογή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μεταθέσει για τις αρχές του 2020, το νωρίτερο, τις αυξήσεις των επιτοκίων και να αρχίσει νέο γύρο φθηνών δανείων. Θα αυξήσουν δε πιθανότατα τα στοιχήματα υπέρ μίας επιστροφής στην ποσοτική χαλάρωση, ωθώντας ακόμη χαμηλότερα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, αλλά και εντείνοντας τις πιέσεις στα περιθώρια κερδών των τραπεζών.
Ο Σύνθετος Δείκτης PMI της Markit για την δραστηριότητα στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 51,3 από 51,9 μονάδες, κόντρα στις προσδοκίες για οριακή αύξηση στις 52 μονάδες. Ο PMI για την μεταποίηση βυθίστηκε στις 47,6 από 49,3 μονάδες, στη χειρότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2013 και πολύ μακριά από το όριο των 50 μονάδων που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάκαμψή του στο 48,4.
Από ατομηχανή, αδύναμος κρίκος η Γερμανία
Στη Γερμανία ο PMI της μεταποίησης έκανε βουτιά στις 44,7 μονάδες, καθώς οι παραγγελίες από το εξωτερικό συρρικνώνονται. Ύφεση αλλά λιγότερο βαθιά και στον μεταποιητικό τομέα της Γαλλίας, με τον δείκτη στις 49,7 μονάδες. Πρόκειται για τη χειρότεη επίδοση από τα πρώτα στάδια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, με τη ζήτηση από τις άλλες χώρες του ευρώ, αλλά και τρίτες χώρες για made in Germany αγαθά να δέχεται ισχυρό πλήγμα.
«Η μεταποίηση είναι ξεκάθαρα ο βασικός τομέας αδυναμίας και λειτουργεί ως βαρίδι στην οικονομία ευρύτερα» σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. «Σε ποιο βαθμό μπορεί να σώσει την κατάσταση ο τομέας υπηρεσιών; Σίγουρα βοήθησε στο να στηριχθεί η οικονομία το πρώτο τρίμηνο, αλλά και η δική του ανάπτυξη ήταν μία από τις βραδύτερες από το 2016» συμπλήρωσε.
Τα στιοχεία της Markit υποδεικνύουν ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε πιθανότατα μόλις 0,2% έναντι του προηγούμενου τριμήνου.
naftemporiki.gr