Γαλλία: Επιτάχυνση της οικονoμικής ανάπτυξης προβλέπει το Insee

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2006 08:59

ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΑΙ η οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας, από τη συρρίκνωσή της το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η ανεργία υποχωρεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γραφείου στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% το τρέχον τρίμηνο και κατά 0,5% το τρίμηνο που λήγει τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το Insee. Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης.

Η οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία και στην ευρωζώνη οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην αύξηση των επιτοκίων δύο φορές από τον Νοέμβριο και στο 2,50%. Η ανάπτυξη στη Γαλλία η οποία είχε ρυθμό 1,4% πέρυσι, τροφοδοτείται από την αύξηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας από την κυβέρνηση.

Ο δείκτης ανεργίας στο 9,6%, ενδέχεται να υποχωρήσει στο 9,2% μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Insee, που προβλέπει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους θα δημιουργηθούν 110.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 85.000 επιδοτούνται από την κυβέρνηση. Στο σύνολο του περασμένου έτους, δημιουργήθηκαν συνολικά 85.000 θέσεις εργασίας.

Επίσης το Insee προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 1,6% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τα κρούσματα του ιού της νόσου των πτηνών σε πουλερικά στη Γαλλία θα έχει μικρή επίδραση στο ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, κατά 0,02%, σύμφωνα με το Insee. Η μείωση είναι αποτέλεσμα της μείωσης των εξαγωγών πουλερικών.

Οι προβλέψεις της γαλλικής κυβέρνησης για την οικονομική ανάπτυξη το 2006, υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ταυτίζονται με αυτές του ΟΟΣΑ. Το ΔΝΤ, προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία θα είναι 1,8% και ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι αυτή θα είνει 2.1%.

Η ΕΚΤ, προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα αυξηθεί στο 2,1% από 1,4% που ήταν το 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα