Άλμα επενδύσεων 154% το 2018 από τον ΑΔΜΗΕ

Δραστική μείωση κατά 73,1% των δαπανών - Αύξηση 6,4% των κερδών
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 19:41
UPD:19:41
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Σημαντική αύξηση επενδύσεων και ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 85,6 εκατ. ευρώ και να σημειώνουν άνοδο κατά 38,6% σε ετήσια βάση, κατέγραψε το 2018 ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Την ίδια στιγμή, μέσω της επιτυχούς υλοποίησης του χρηματοοικονομικού του σχεδιασμού, ο Διαχειριστής μείωσε δραστικά τις καθαρές χρηματοοικονομικές του δαπάνες κατά 73,1%. Ταυτόχρονα, η μείωση των λειτουργικών δαπανών, που οφείλεται κυρίως στην αντιστροφή σχηματισμένων προβλέψεων, συνέβαλε στην αύξηση κατά 6,4% των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), στα 183 εκατ. ευρώ, οδηγώντας έτσι στην υψηλή καθαρή κερδοφορία. Τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ ανήλθαν το 2018 σε 249,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή μείωση (2,8%) από τη χρήση της προηγούμενης χρονιάς.

Το 2018, οι επενδυτικές δαπάνες του διαχειριστή παρουσίασαν αύξηση κατά 154% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 178,2 εκατ. ευρώ, με την είσοδο σε φάση κατασκευής μιας μεγάλης σειράς σημαντικών έργων που περιλαμβάνονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών των έργων περιλαμβάνεται η Β’ και η Γ’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, που σύμφωνα με τον ΑΔΗΜΕ είναι το σημαντικότερο project του 2018. 

Επίσης, εντός της περσινής χρονιάς ξεκίνησε η επέκταση του συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο, με τη συμβασιοποίηση των έργων του λεγόμενου «Διαδρόμου Α» (ΚΥΤ Μεγαλόπολης - υφιστάμενη ΓΜ 400 kV Αχελώου-Διστόμου) που περιλαμβάνει το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400 kV στην Ελλάδα (μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου) και θα επιτρέψει τη λειτουργία στη μέγιστη παραγωγική δυναμικότητα της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας φυσικού αερίου «Μεγαλόπολη V» της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης των Βαλκανίων.

Καθαρά κέρδη
Όπως είναι φυσικό, τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του Διαχειριστή είχαν αντανάκλαση και στις επιδόσεις της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η οποία κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ. Έτσι, τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης ανήλθαν σε 42,3 εκατ. και τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,201 ευρώ. 

Το 2018, η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών διένειμε το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό ως προμέρισμα, το οποίο ανήλθε σε 0,0316 ευρώ ανά μετοχή. Το 2019 θα διανείμει το εναπομείναν ποσό, προσαρμοσμένο στις τρέχουσες δαπάνες, ως τακτικό μέρισμα, καθώς και το μέγιστο επιτρεπόμενο προμέρισμα. Η συνολική διανομή μερίσματος αναμένεται να ανέλθει περίπου σε 0,087 ευρώ ανά μετοχή.

Ο υγιής ισολογισμός του ΑΔΜΗΕ σε συνδυασμό με το βελτιωμένο χρηματοοικονομικό προφίλ επιτρέπουν στον Διαχειριστή την πραγματοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων για τη μελλοντική της ανάπτυξη. Η διοίκηση του Διαχειριστή, σε στενή συνεργασία με την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και τον στρατηγικό επενδυτή State Grid Corporation of China, παραμένει προσηλωμένη στην επιτάχυνση των κρίσιμων έργων του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με έμφαση στις διασυνδέσεις των νησιών.

Ηλεκτρική διασύνδεση
Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδρυση εντός του 2018 θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) με την επωνυμία Αριάδνη Interconnection, σε εφαρμογή των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αποτελεί σημαντικό βήμα για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς εξασφαλίζεται η συμμετοχή με πλειοψηφικό ποσοστό στη χρηματοδότηση και κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, έργο με προϋπολογισμό της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Το ιδρυτικό μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνη Interconnection ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο Διαχειριστής σχεδιάζει τη Δ’ φάση των Κυκλάδων (Σέριφος, Μήλος, Φολέγανδρος και Θήρα), έργο προϋπολογισμού 386 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχει εντάξει στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων, ανοίγοντας τον δρόμο για ακόμα μια μεγάλη νησιωτική διασύνδεση.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα