Σελόντα-Νηρεύς «έριξαν» δίχτυα για επενδυτές

Αρχίζουν τα ραντεβού με τους ενδιαφερόμενους
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 08:08
UPD:08:09

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Αρχίζει η διαγωνιστική διαδικασία για την εκποίηση ιχθυοτροφείων που παράγουν 10.000 τόνους μεσογειακών ιχθύων μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας και εκκολαπτήρια που παράγουν 50 εκατ. τεμάχια γόνου των εταιρειών Σελόντα και Νηρεύς, στο πλαίσιο των επιταγών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να ολοκληρωθεί το mega deal για την απόκτηση του κοινού ελέγχου των επιχειρήσεων Ανδρομέδα / Νηρέα / Σελόντα από την Andromeda Seafood Limited, που ελέγχεται από το σχήμα Amerra Amerra Capital Management και τη Mubadala Investment Company.

Χθες και οι δύο εταιρείες (Σελόντα και Νηρεύς) ανακοίνωσαν ότι ορίστηκε επιβλέπων εντολοδόχος (monitoring trustee), ο οποίος θα είναι ανεξάρτητο μέρος, με σκοπό να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων σύμφωνα με τους όρους που έθεσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως αναφέρεται στις σχετικές ανακοινώσεις των δύο εταιρειών την εντολή έλαβαν «οι Lazard Freres SAS, PricewaterhouseCoopers και Alvarez & Marsal και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη, για να παρακολουθούν την οργάνωση της διαδικασίας και τη λήψη των απαραίτητων προπαρασκευαστικών ενεργειών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δέκα με δεκαπέντε μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν τα «ραντεβού» με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές στο πλαίσιο της διαδικασίας sightseeing, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθεί το Virtual Data Room (VDR) όπου θα αναρτηθούν όλα τα εμπιστευτικά έγγραφα της σχετικής διαδικασίας στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης της  πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη δηλώσει «παρών» στην απόκτηση των προς πώληση assets, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στις 20-25 επόμενες μέρες να ενισχυθεί το ενδιαφέρον επενδυτών.
Σε ό,τι αφορά τους τρεις που έχουν ήδη μπει στην κούρσα της διεκδίκησης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνουν το fund Diorasis, τον καναδικό όμιλο υδατοκαλλιεργειών Cooke, αλλά και τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς.

Το «project Nemo»

Ο χρόνος εύρεσης αγοραστών και ολοκλήρωσης των πωλήσεων θα κρίνει και τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του «project Nemo», όπως έχει ονομαστεί, ώστε οι τράπεζες να «αποδεσμευτούν» από το 79,62% της Σελόντα και το 74,34% της Νηρεύς. Μετά και την κάλυψη των αιρέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναμένεται να τρέξει και το μετοχικό ζήτημα, το οποίο αφορά την υποβολή Δημοσίων Προτάσεων στις δύο εταιρείες των νέων αγοραστών προς τους μετόχους μειοψηφίας.

Η προσδοκία των εμπλεκομένων στο deal είναι όλο το project να ολοκληρωθεί εντός του έτους, ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί έναν σκληρό αγώνα δρόμου, καθώς οι σχετικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Σε κάθε περίπτωση, με βάση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την επιφύλαξη διορθωτικών μέτρων, θα πρέπει εντός συγκεκριμένου χρόνου (6 μήνες με περιθώριο 6 ακόμη μηνών) να ολοκληρωθούν οι εκποιήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα