Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Καμιά συμβιβαστική λύση δεν βρέθηκε ακόμη για το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών - χθες πραγματοποιήθηκε μια ακόμη πολύωρη τηλεδιάσκεψη.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού γύρου διαβουλεύσεων, έλεγαν ότι, παρά τις διαφωνίες, οι οποίες αφορούν τόσο τα στεγαστικά όσο και τα επαγγελματικά δάνεια, στόχος των διαπραγματεύσεων παραμένει το να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή, δηλαδή πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group της 25ης Μαρτίου.
Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα επιδιωχθεί να υπάρξει συμφωνία των δύο μερών μέχρι την επόμενη Δευτέρα -δηλαδή με εξάντληση και του τελευταίου χρονικού περιθωρίου για τη συνεδρίαση του EWG- ώστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά και να είναι νόμος του κράτους μέχρι το έκτακτο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.
Αργά χθες το απόγευμα, και ενώ είχε ολοκληρωθεί η τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς -από ελληνικής πλευράς ήταν παρόντες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δημήτρης Παπαγιαννάκος- κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες και για τις δύο κατηγορίες δανείων που θέλει η κυβέρνηση να εντάξει στην πλατφόρμα, δηλαδή τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα επιχειρηματικά που έχουν δοθεί με προσημείωση της κύριας κατοικίας.
«Οι θεσμοί ζητάνε μικρότερη περίμετρο. Δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένο αριθμό δανειοληπτών ο οποίος και θα μπορεί να ενταχθεί στην πλατφόρμα βάσει των κριτηρίων που θα καθοριστούν, το δεδομένο είναι όμως ότι πιέζουν για χαμηλότερα όρια», υποστήριξε ο αξιωματούχος, ο οποίος και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις και από την άλλη πλευρά ώστε να επέλθει η συμφωνία, όπως ακριβώς συνέβη και το 2015 με την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη από τον τότε υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.
Για την ελληνική πλευρά, δεν τίθεται θέμα μονομερών ενεργειών σε αυτή τη φάση καθώς το ζητούμενο είναι να υπάρξει συμφωνία και να προχωρήσει κανονικά η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος. Στα βασικά επιχειρήματα που επικαλείται η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι και το γεγονός ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία της κυβέρνησης τόσο με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Τα κρίσιμα θέματα που παραμένουν ανοικτά έχουν να κάνουν:
1. Με το όριο της αντικειμενικής αξίας, το οποίο η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες να διαμορφωθεί στα 250.000 ευρώ. Περιορισμός του ορίου σε χαμηλότερα όρια, θα σημάνει και τη μείωση του αριθμού των δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα.
2. Με την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων που έχουν χορηγηθεί με προσημείωση της κύριας κατοικίας. Το συνολικό υπόλοιπο αυτών των δανείων ανέρχεται περίπου στα δύο δισ. ευρώ, ενώ η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν και σε αυτή την κατηγορία να ισχύσουν οι ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις ένταξης με τα στεγαστικά δάνεια. Οι δανειστές διαφωνούν έντονα με την ένταξη και μένει να φανεί αν στο αίτημα των θεσμών να μην ενσωματωθούν καθόλου τα επιχειρηματικά δάνεια θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση, με ένταξη μεν, αλλά με χαμηλότερα κριτήρια τόσο για το υπόλοιπο του ληξιπρόθεσμου δανείου όσο και για τα εισοδηματικά κριτήρια.
3. Με το αίτημα της κυβέρνησης στην πλατφόρμα να μπορούν να ενταχθούν οι δανειολήπτες υπό την προϋπόθεση ότι το δάνειό τους θα έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 90 ημερών μέχρι και το τέλος του 2018. Οι θεσμοί φαίνεται να εγείρουν αντιρρήσεις και σε αυτό, ζητώντας το χρονικό όριο να μετατεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή τρεις μήνες νωρίτερα.
4. Με τις λοιπές προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση. Αυτές αφορούν τη συνολική αξία των ακινήτων που μπορεί να έχει στην κατοχή του ο δανειολήπτης, δηλαδή την αξία των ακινήτων πέραν της πρώτης κατοικίας για την οποία δόθηκε το κοκκινισμένο στεγαστικό δάνειο, αλλά και το ύψος των καταθέσεων. Οι θεσμοί ζητούν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ώστε οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ και το όριο των ακινήτων τα 100.000 ευρώ.
Ενσωμάτωση επιφυλάξεων
Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονταν χθες ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες με τους θεσμούς όσον αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την προστασία της κύριας κατοικίας. Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης το είπε και δημοσίως σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm: «Υπάρχει διαφωνία αυτή τη στιγμή» είπε χθες το πρωί ο κ. Σταθάκης, για να συμπληρώσει: «Ας αφήσουμε λίγο χρόνο να συζητηθούν τα θέματα στο πλαίσιο του απευθείας διαλόγου που γίνεται αυτή τη στιγμή, αλλά και στο πλαίσιο του Euro Working Group. Ευελπιστούμε όλοι ότι θα βρεθεί λύση κάποιας μορφής που να ενσωματώνει τις επιφυλάξεις των δύο πλευρών».