Ενέργεια - επιτόκια άλλαξαν το κλίμα

Υστερα από δύο εβδομάδες ανοδικών συνεδριάσεων
Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2006 00:01

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για το κόστος ενέργειας και τα επιτόκια αντέστρεψαν το θετικό κλίμα για πρώτη φορά ύστερα από δύο εβδομάδες ανοδικών συνεδριάσεων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αφού προσέγγισαν το υψηλό ρεκόρ πενταετίας, καθώς εξασθένησε η φρενίτιδα των εξαγορών. Η πτώση της Wall Street από τα υψηλότερα περίπου πενταετίας και οι μεικτές εταιρικές κερδοφορίες επηρέασαν επίσης την ψυχολογία των επενδυτών.

Οι βάσεις των ευρωπαϊκών μετοχών ήταν σταθεροποιητικές πριν κινηθούν χαμηλότερα, ευθυγραμμιζόμενες με τη Wall Street. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε εν μέσω ανησυχιών για πληθωριστικές πιέσεις μετά την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν αύξηση των πωλήσεων των υπαρχουσών κατοικιών στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο έναντι προσδοκιών για μια έκτη συνεχή μηνιαία πτώση.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε οριακά στις 1.376,56 μονάδες μετά την εκτίναξή του στις 1.381,32 μονάδες τις πρώτες ώρες συναλλαγών, όταν άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2001.

Τα περισσότερα εθνικά χρηματιστήρια έκλεισαν με μηδενικές μεταβολές ή χαμηλότερα, παρότι ο γερμανικός δείκτης DAX ξεπέρασε σε επίδοση με αύξηση 0,25%, υποστηριζόμενος από την Infineon και τη Lufthansa.

Οι μετοχές της γερμανικής Lufthansa ενισχύθηκαν κατά 5%, όταν δήλωσε ότι αναμένει τα λειτουργικά κέρδη τους το τρέχον έτος να φθάσουν τουλάχιστον τα κέρδη του προηγούμενου έτους. Ο δείκτης FTSEurofirst έχει ενισχυθεί κατά 8% το τρέχον έτος χάρη του πρόσφατου κύματος ειδήσεων για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ωστόσο, οι αναλυτές δήλωσαν ότι η τάση για εξαγορές μπορεί να αρχίσει να εξασθενεί.

Οι απώλειες των αμερικανικών blue chips διευρύνθηκαν μετά την ανακοίνωση στοιχείων στο μέσον των πρωινών συναλλαγών ότι οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν το μεγαλύτερο άλμα της τελευταίας διετίας, γεγονός το οποίο αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για το μέγεθος της οικονομικής ανάπτυξης και των υψηλότερων επιτοκίων.

Η ανησυχία είναι ότι εάν η αγορά ακινήτων παραμένει ισχυρή και η οικονομία είναι πιο δυναμική απ' ό,τι φαίνεται, αυτό ενδεχομένως να προεξοφλήσει πιέσεις στη Φέντεραλ Ριζέρβ, ώστε να αυξήσει τα επιτόκια με επιθετικότερο ρυθμό.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα