Διευκρινίσεις για την αγορά τερματισμού κλήσεων σε κινητά δίκτυα

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2006 09:02

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης του ευρωβουλευτή κ. Κώστα Χατζηδάκηαπό στις 22/3/2006, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) διευκρινίζει τα εξής:

«1. Η πρόσφατη Απόφαση της ΕΕΤΤ σχετικά με την υπόθεση της αύξησης ορισμένων τιμολογίων SMS σχετίζεται με το δίκαιο του ανταγωνισμού που απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε εναρμονισμένη τιμολογιακή πρακτική. Το πλήρες κείμενο της Απόφασης θα κοινοποιηθεί στις διαλαμβανόμενες επιχειρήσεις, όπως ο Νόμος ορίζει.

2. Η ρύθμιση της αγοράς τερματισμού κλήσεων σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (Αγορά 16) είναι ένα ανεξάρτητο θέμα, που αντιμετωπίζεται από την ΕΕΤΤ στο γενικότερο πλαίσιο της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες.

3. Είναι αληθές ότι το κόστος των κλήσεων από σταθερό δίκτυο προς δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας είναι ιδιαιτέρως υψηλό σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Η ΕΕΤΤ από τις 15/3/2002 είχε κρίνει ότι δύο εκ των παρόχων κινητής τηλεφωνίας κατείχαν Σημαντική Ισχύ και τους ζητήθηκε να παράσχουν στοιχεία σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με τις υποχρεώσεις τους. Μετά από τις σχετικές διαδικασίες, η ΕΕΤΤ απεφάνθη ότι αμφότεροι οι πάροχοι δεν είχαν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους και τους επεβλήθη πρόστιμο €300.000. Με νεώτερες Αποφάσεις της (στις 7/3/2003 και 14/4/2003) η ΕΕΤΤ όρισε και τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ως έχουσες Σημαντική Ισχύ και τους επέβαλε, μεταξύ άλλων, υποχρέωση κοστοστρέφειας για τις δύο και εύλογης τιμολόγησης για την τρίτη ως προς τα τέλη Διασύνδεσης στο δίκτυό τους. Αυτές ουδέποτε ανταποκρίθηκαν.

Η ΕΕΤΤ, σε εφαρμογή σχετικών κοινοτικών κανόνων, κοινοποίησε στην ΕΕ δύο φορές (1/7/2004 και 14/4/2005, τη δεύτερη φορά λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια της ΕΕ) Σχέδια Μέτρων για τη ρύθμιση αυτής της αγοράς.

4. Η νέα Διοίκηση της ΕΕΤΤ που ανέλαβε τον Αύγουστο του 2005, είχε θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την επίλυση αυτής της σοβαρής εκκρεμότητας. Σύμφωνα όμως με επιστολή της ΕΕ, η διαδικασία ρύθμισης της εν λόγω αγοράς από την ΕΕΤΤ θα έπρεπε πλέον να γίνει μετά την ψήφιση του νέου Νόμου της Χώρας για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες.

5. Μετά την πρόσφατη ψήφιση του νέου Νόμου περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Ν. 3431/2006) το Φεβρουάριο του 2006 με τον οποίο εναρμονίζεται πλέον η Ελλάδα προς το κοινοτικό δίκαιο, η ΕΕΤΤ ξεκίνησε την ενημέρωση του Σχεδίου Μέτρων, σύμφωνα με τις σχετικές υποδείξεις της ΕΕ, ώστε να περιέχει πλέον όλα τα νέα ενημερωμένα στοιχεία που μεταβλήθηκαν στο χρονικό διάστημα από την τελευταία Κοινοποίηση (14-4-2005).

6. Περιμένοντας όμως την ψήφιση του νέου Νόμου, η δομή της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας είχε αλλάξει (καθότι η Q-Telecom εξαγοράστηκε από τη μητρική εταιρεία της TIM) και συνεπώς θα έπρεπε να γίνει νέα ενημέρωση του Σχεδίου Μέτρου και να επανα-κοινοποιηθεί στην ΕΕ.

7. Πρόθεση της Διοίκησης της ΕΕΤΤ είναι να ολοκληρώσει όλες τις σχετικές διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν, ώστε να εξασφαλιστεί ένα σαφές και προβλέψιμο πλαίσιο λειτουργίας, που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών. Η ΕΕΤΤ μάλιστα εκτελεί το έργο της δίχως να χρειάζεται να αναμένει την «άμεση» παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή οποιουδήποτε άλλου φορέα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα