Kίνα: Ξεπέρασε την Ιαπωνία σε συναλλαγματικά αποθέματα

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην China Business News
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2006 08:28

ΠΕΡΑΣΕ την Ιαπωνία η Κίνα και κατέστη η μεγαλύτερη κάτοχος συναλλαγματικών αποθεμάτων στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα στην κρατική εφημερίδα της χώρας, China Business News, επικαλούμενο ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Τα αποθέματα της Κίνας, διατηρήθηκαν στα 853,7 δισ. δολ. στις 28 Φεβρουαρίου έναντι 845,2 δισ. δολ. στις 31 Ιανουαρίου και της Ιαπωνίας διαμορφώθηκαν στα 850,1 δισ. δολ., σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αυτό που απομένει, η επιβεβαίωση των στοιχείων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, αναφέρεται στην εφημερίδα, το venture μεταξύ δύο κυβερνήσεων της Σαγκάης και δύο ομίλων μέσων. Αξιωματούχος της People's Bank of China, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Κίνας, για τα οποία οι οικονομικοί αναλυτές λένε ότι κυμαίνονται από 70% έως 80% σε δολάρια, διπλασιάστηκαν τα δύο χρόνια έως το 2005 και αυξήθηκαν κατά μέσον όρο 17 δισ. δολ. μηνιαίως. Αυτό, ήταν αποτέλεσμα των ξένων επενδύσεων ύψους 120 δισ. δολ., του σωρευτικού εμπορικού πλεονάσματος των 134 δισ. δολ. και των εισροών δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς εικάζεται ότι το εθνικό νόμισμα της χώρας, γιουάν, θα ισχυροποιηθεί.

Η χώρα, έχει που επενδύει σε αποθέματα στις ΗΠΑ, ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Η Κίνα, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, κατείχε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ύψους 262,2 δισ. δολ., τα περισσότερα, μετά την Ιαπωνία. Η αγορά αμερικανικών ομολόγων από την Κίνα, διατήρησε χαμηλά τα επιτόκια στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι οικονομικοί αναλυτές, Stephen Green και Tai Hui της Standard Chartered Bank China, εκτιμούν ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ενδέχεται να αυξηθούν στο 1 τρισ. δολ. μέχρι τα τέλη του έτους, φθάνοντας για πρώτη φορά σε αυτά τα επίπεδα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα