Eθνική Τράπεζα: Τι οδηγεί σε υψηλά δεκαετίας το οικονομικό κλίμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 11:28
UPD:11:40

Σταθερή ανάκαμαψη παρουσιάζει την τελευταία διετία το κλίμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, χάρη στην υψηλότερη ζήτηση, αλλά και καθώς τα στοιχεία τόσο για την κερδοφορία όσο και για τη ρευστότητά της είναι αισθητά βελτιωμένα σε σχέση με πριν από μία πενταετία. Βελτιωμένες είναι και οι συνθήκες χρηματοδότησης, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας. 

Όπως προκύπτει από τη  μελέτη η ανοδική πορεία του δείκτη εμπιστοσύνης των ΜμΕ συνεχίστηκε για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο, αγγίζοντας τις 13 μονάδες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018- επίδοση που αποτελεί υψηλό της τελευταίας δεκαετίας.

Απασχόληση

Η αυξημένη αβεβαιότητα που κυριαρχεί μεταξύ των ΜμΕ αναφορικά με τις μελλοντικές συνθήκες ζήτησης ξεκινάει να ασκεί ελαφριά πίεση στο σχεδιασμό μελλοντικής απασχόλησης των ελληνικών ΜμΕ. Συγκεκριμένα, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις παρέμεινε σταθερό στο 22% (μετά από συνεχή άνοδο την τελευταία τριετία), το ποσοστό των επιχειρήσεων που δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις ανέβηκε στο 9% από 7% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 (παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερο από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας).

Χρηματοοικονομική υγεία και εξωστρέφεια

Πάρα τα σημάδια επιβράδυνσης της δυναμικής, η κατάσταση του τομέα των ΜμΕ το 2018 εμφανίζεται σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με πριν μια πενταετία. Εστιάζοντας σε δύο βασικούς δείκτες της χρηματοοικονομικής υγείας των ΜμΕ (κερδοφορία και ρευστότητα), παρατηρούμε ότι οι κερδοφόρες ΜμΕ καλύπτουν πλέον περισσότερο από τα ¾ του τομέα, ενώ σημαντική μείωση παρουσιάζουν οι ΜμΕ με έντονα προβλήματα ρευστότητας (πτώση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες).

Βασικός άξονας στήριξης της χρηματοοικονομικής εικόνας των ΜμΕ είναι η ανάπτυξη της εξωστρέφειας τους. Συγκεκριμένα, το ποσοστό εξωστρεφών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 47% το 2018 από 36% το 2014, ενώ παράλληλα αυξήθηκε οριακά το μερίδιο των πωλήσεων τους που προέρχεται από το εξωτερικό (καλύπτοντας το 27% των πωλήσεων το 2018 από 25% το 2014). Η σημασία της εξωστρέφειας για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής υγείας των ΜμΕ επιβεβαιώνεται από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων εξαγωγικών και μη επιχειρήσεων. Εστιάζοντας στις μεσαίες επιχειρήσεις (ώστε να μη δημιουργείται bias επίδρασης μεγέθους), παρατηρούμε ότι οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις βελτίωσαν σημαντικά τη λειτουργική κερδοφορία κατά την τελευταία πενταετία (12,7% κ.μ.ο. το 2018 από 8,2% το 2014), ενώ αντίθετα η κερδοφορία των μη εξωστρεφών επιδεινώθηκε (6,7% το 2018 από 8,4% το 2014). 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα