Κίνα: Μόνο 10% η αύξηση των τιμών σιδηρομεταλλεύματος

Σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2006 13:55

ΑΥΞΗΣΗ έως και 10% στα ετήσια συμβόλαια τιμών για τις πρώτες ύλες, ενδέχεται να αποδεχθούν οι παραγωγοί ατσαλιού στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της βιομηχανίας.

Οι διαπραγματεύσεις αυτήν την εβδομάδα μεταξύ των μύλων της Κίνας, με επικεφαλής τηςν Baosteel Group Corp., τη μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής ατσαλιού της χώρας και των προμηθευτών, όπως της BHP Billiton ίσως να είναι οι πρώτες, στις οποίες θα οριστούν τιμές, είπε ο πρόεδρος της China Metallurgical and Mining Association, Zou Jian. Οι τιμές παραδοσιακά, ορίζονται πρώτα μετά από συνομιλίες που γίνονται στην Ιαπωνία.

Η Baosteel και η κινεζική κυβέρνηση έχουν πει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε αύξηση των τιμών το 2006, μετά την άνοδό τους πέρυσι σε επίπεδα ρεκόρ. Ενδέχεται ωστόσο να εξαναγκαστούν σε μία συμφωνία αύξησης, επειδή η άνοδος της ζήτησης έχει ωθήσει ανοδικά τις τιμές σποτ του σιδηρομεταλλεύματος, αλλά και τις τιμές.

Η BHP, η Rio Tinto Group και η Cia. Vale do Rio Doce., που αποτελούν περίπου τα 3/4 του παγκόσμιου εμπορίου σιδηρομεταλλεύματος, θέλουν να αυξήσουν τις τιμές έως και 20% φέτος μετά την άνοδό τους κατά 71,5% το 2005.

Οι παγκόσμιες προμήθειες του μεταλλεύματος, θα υστερήσουν της ζήτησης κατά περίπου 3,5 εκατ. τόνους φέτος, περισσότερο από τα 3 εκατ. τόνους το 2005, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deutsche Bank, τον Φεβρουάριο.

Η Guangzhou Steel, η οποία δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των τιμών, σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ατσαλιού στην Νάνσα, στα νότια της επαρχίας Γκουνγκντόγκ. Το έργο, περιλαμβάνει venture 170 εκατ. δολ., για το οποίο συμφώνησε τον Σεπτέμβριο του 2003 η εταιρεία, με την JFE Steel Corp.

Οι παραγωγοί ατσαλιού της Κίνας, δεν πρόκειται να αποδεχθούν αύξηση μεγαλύτερη του 10% και ενδέχεται να συνεχίσουν να επιδιώκουν μια μείωση, ανέφερε ο Zou κατά τη διάρκεια σύσκεψης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα