Fed: Αύξηση των επιτοκίων, έπονται περαιτέρω αυξήσεις

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2006 07:47

ΝΕΑ εποχή ξεκινά για την Federal Reserve υπό την προεδρία του Ben S. Bernanke, ο οποίος αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 4,75% και διατήρησε την προοπτική για περαιτέρω αυξήσεις.

Στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού των ΗΠΑ στο 4,75%, προχώρησε η Federal Reserve κατά την πρώτη σύσκεψή της υπό την προεδρία του διαδόχου του Alan Greenspan, Ben S. Bernanke.

Η αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας, είναι η 15η συνεχόμενη, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πλέον των 25 ετών. Η ανακοίνωση για την προοπτική των επιτοκίων παρέμεινε αμετάβλητη έναντι της αντίστοιχης του πρώην προέδρου της Fed, Alan Greenspan κατά την σύσκεψη του Ιανουαρίου, ενώ περιέχει λεπτομέρειες για την οικονομία και την πρόβλεψη χαμηλότερης ανάπτυξης μετά το τρέχον τρίμηνο.

Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων, σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια του Bernanke για διαμόρφωση της πολιτικής της Fed, μετά τη διαδοχή στη θέση του Alan Greenspan, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρός της, περίπου δύο δεκαετίες. Επενδυτές και οικονομικοί αναλυτές, ψάχνουν για σημάδια του πότε η Fed θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια και το πότε θα αποκαλύψει αυτήν την πρόθεση, για την οποία ο Bernanke είπε ότι είναι μία από τις προτεραιότητές του.

Πτωτικά κινήθηκαν τα ομόλογα και οι μετοχές, μετά το ράλι του δολαρίου, καθώς οι διαπραγματευτές θεώρησαν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια στο 5,25%. Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, στο 4,78%, στις 5:02 μ.μ. στ Ν. Υόρκη. Το δολάριο ισχυροποιήθηκε στα 117,89 γιέν, από 116,74 που ήταν χθες και ο δείκτης S&P 500, υποχώρησε τα μέγιστα μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Η Fed δίνει το υψηλότερο επιτόκιο μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών του G7 (των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στον κόσμο), υπερβαίνοντας το επιτόκιο της Bank of England που βρίσκεται στο 4,5%. Τα επιτόκια της Fed είναι 2,25% υψηλότερα των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και 1% υψηλότερα της Bank of Canada. Τα επιτόκια της Bank of Japan, βρίσκονται κοντά στο μηδέν.

Η Fed εκτιμά ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με πληθωρισμό στο 3,5% φέτος, υψηλότερο του 3,1% που είχε το 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα