Η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν αποτυπώνει πιστά την ελλιπή πρόοδο στην εκπλήρωση των μεταρρυθμιστικών προαπαιτούμενων και η συμφωνία για την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα στο ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μετατίθεται για τον Απρίλιο. Η εκτίμηση αυτή επικρατεί τις τελευταίες ώρες στους κόλπους των θεσμικών πιστωτών εν όψει του Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας.
Δεν είναι μόνο ο νέος νόμος Κατσέλη, υπογραμμίζουν ευρωπαϊκές πηγές, παραπέμποντας στο report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το περιεχόμενο του οποίου φέρεται να έχει εκπλήξει δυσάρεστα μια σειρά από πρωτεύουσες κρατών – μελών της Ευρωζώνης.
Η εντύπωση που επικρατεί ανάμεσα σε παράγοντες οι οποίοι εμπλέκονται στις διαβουλεύσεις είναι ότι το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού από την ελληνική κυβέρνηση έχει επιβαρύνει το κλίμα εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο καλείται να εγκρίνει την εκταμίευση υποδόσης -750 εκατ. ευρώ- των κερδών της ΕΚΤ από τα ANFAs και SMPs.
Οι πιστωτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας την επιδείνωση της ελληνικής θέσης στους αντίστοιχους διεθνείς δείκτες. Στέκονται κατ’ επέκταση στο μεγάλο επενδυτικό κενό με το οποίο συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία.
Με προβληματισμό προσεγγίζουν εξάλλου τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2018 μετά από εννέα διαδοχικά τρίμηνα μεγέθυνσης.
Παρ’ όλα αυτά, μιλούν για μεικτή εικόνα της ελληνικής οικονομίας η οποία όμως ως τέτοια επιφυλάσσει ρίσκα μεσοπρόθεσμα, εγείροντας εκ νέου ζήτημα αξιοπιστίας της μεταρρυθμιστικής πορείας στην Ελλάδα.
naftemporiki.gr