Λαγκάρντ: Η ισότητα ανδρών - γυναικών στην εργασία θα έφερνε υψηλότερη ανάπτυξη

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 17:56
UPD:17:58
REUTERS/CHARLES PLATIAU

Εάν η απασχόληση των γυναικών ισοδυναμούσε με εκείνη των ανδρών, οι οικονομίες θα ήταν πιο ανθεκτικές και η οικονομική ανάπτυξη υψηλότερη, ανέφερε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Όπως ανέφερε, η 8η Μαρτίου προσφέρει την ευκαιρία να για προβληματισμό, σε ό,τι αφορά τον αγώνα για μεγαλύτερη ισότητα των φύλων, με τις ρίζες της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα να βρίσκονται πάνω από έναν αιώνα πριν.

Πρόσθεσε, δε, ότι η άνιση ή αθέμιτη μεταχείριση μπορεί να περιθωριοποιήσει τις γυναίκες και να εμποδίσει τη συμμετοχή τους ως παραγωγικών ατόμων που συμβάλλουν στην κοινωνία και την οικονομία.

Ανέφερε επιπλέον ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με κράτη - μέλη του για να εξεταστεί πώς οι πολιτικές επηρεάζουν τις γυναίκες, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η έμφαση που δίνεται στην ενδυνάμωση των γυναικών.

Η κ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για χαμένη ευκαιρία στην επιδίωξη της μακροοικονομικής σταθερότητας και της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Επικαλούμενη εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σημείωσε ότι για τις χώρες που βρίσκονται κάτω από τη βάση σε ό,τι αφορά την ανισότητα των φύλων, το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ γυναικών και ανδρών στην απασχόληση θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 35% μέσο όρο.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η προσθήκη μιας ακόμη γυναίκας στο ανώτερο διοικητικό ή εταιρικό συμβούλιο μιας επιχείρησης - διατηρώντας το μέγεθος του διοικητικού συμβουλίου αμετάβλητο - συνδέεται με αύξηση της απόδοσης κατά 8-13 μονάδες βάσης.

Συμπλήρωσε πως εάν οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί επόπτες αύξαναν το μερίδιο των γυναικών σε ανώτερες θέσεις, ο τραπεζικός τομέας θα ήταν επίσης πιο σταθερός.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι οι 189 χώρες μέλη του ΔΝΤ αντιμετωπίζουν πολλές διαφορετικές προκλήσεις, αλλά η ενδυνάμωση των γυναικών παραμένει ένας κοινός παρονομαστής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα