Ξανά κάτω από το 3,8% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 17:15
UPD:17:23
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Κάτω από τα επίπεδα του 3,80% υποχώρησε εκ νέου η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, ωριμάνσεως Ιανουαρίου 2028, αν και το πρωί είχε σκαρφαλώσει ακόμη και στο 3,85%.

Τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν πιέσεις στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμούς χαμηλότερους του στόχου το 2018. Στο μεταξύ, όπως ανέφερε χθες Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, περιορίζονται δραστικά οι πιθανότητες θετικής απόφασης για την Ελλάδα στο Εurogroup της Δευτέρας, που θα επέτρεπε την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον περασμένο Δεκέμβριο έζησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρεαζόμενα από ένα «κοκτέιλ» αρνητικών ειδήσεων. Τις ρευστοποιήσεις πυροδοτούν τα άκρως απογοητευτικά στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας και τις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας, που πιστοποιούν ότι η παγκόσμια οικονομία έχει παγιδευθεί σε χαμηλές πτήσεις, αλλά και η απόφαση της Νορβηγίας να μηδενίσει την έκθεση του κρατικού επενδυτικού ταμείου της σε πετρελαϊκές μετοχές. Υπό ισχυρή πίεση παραμένουν και οι τραπεζικές μετοχές μία ημέρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της. 

Αυτήν την ώρα (17.10) η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανέρχεται στο 3,79%, καταγράφοντας πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης σε σύγκριση χθες Πέμπτη. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων ανέρχεται στις 372 μονάδες βάσης. 

Στην αγορά κρατικού χρέους της γηραιάς ηπείρου το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομολόγου παραμένει αμετάβλητο σε χαμηλό σχεδόν 2,5 ετών, στο 0,7%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,41%. Το επιτόκιο του 10ετούς βρετανικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,19%, με άνοδο δύο μονάδων βάσης.

Στον ευρωπαϊκό νότο, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,52%, με άνοδο πέντε μονάδων βάσης. Το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού βρίσκεται στις 245 μονάδες βάσης.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας ενισχύεται κατά μία μονάδα βάσης στο 1,05%, με την απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς να σημειώνει άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 1,36%.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου βρίσκεται στο 2,64%, παραμένοντας αμετάβλητο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα