Ανυποχώρητη εμφανίζεται η ΟΤΟΕ για το ασφαλιστικό και συμβάσεις

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2006 11:10

ΣΕ ΜΑΧΗ μέχρι «τελικής πτώσης» προχωρά η ΟΤΟΕ για το ασφαλιστικό και τις συλλογικές συμβάσεις, ζητώντας από τη ΓΣΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συντονίσει τις επόμενες κινήσεις.

Το προεδρείο της ΟΤΟΕ, μετά και νέα «όχι» που εισέπραξε χθες από την κυβέρνηση, δήλωσε για μία ακόμα φορά ότι «ο αγώνας των τραπεζοϋπαλλήλων θα ενταθεί και θα κλιμακωθεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συντονισμού και με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και κοινωνικές ομάδες και όλοι μαζί με επικεφαλής τη ΓΣΕΕ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση αυτής της αυταρχικής και παράλογης πολιτικής της κυβέρνησης και της αδιαλλαξίας των εργοδοτών».

Η ΟΤΟΕ ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες συμμετείχαν μαζικά στη χθεσινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Από την πλευρά των τραπεζών παρουσιάσθηκαν ανεπίσημα στοιχεία με βάση τα οποία η συμμετοχή στην Εθνική υπολογίσθηκε σε 48%, στην ΑΤΕ 39%, Alpha 7,9%, Γενική 19,85%, Πειραιώς 1,36%, Eurobank 1,3%, Εγνατία 5,2% και Κύπρου 0,25%.

Με τον κ. Αλογοσκούφη

Στο μεταξύ σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, με αφορμή την ψήφιση διάταξης για το ασφαλιστικό των τραπεζών. Το προεδρείο της ΟΤΟΕ ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης η οποία, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Δημήτρης Τσουκαλάς, συντάχθηκε χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους εργαζόμενους.

Ο κ. Τσουκαλάς αμέσως μετά τη συνάντηση κατήγγειλε την διαδικασία εισαγωγής της τροπολογίας και είπε ότι «η κυβέρνηση έχει πάρει επίσημα το μέρος των ισχυρών».

Δεύτερο θέμα της χθεσινής συνάντησης ήταν η απόφαση των εμπορικών τραπεζών να παρακάμψουν την κλαδική διαπραγμάτευση με την ΟΤΟΕ και να διαπραγματευτούν απευθείας με τα σωματεία εργαζομένων για τη σύμβαση εργασίας του 2006.

Ο κ. Τσουκαλάς ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας παρέμβαση τουλάχιστον για τις τράπεζες που ελέγχει το Δημόσιο (Εθνική, Emporiki, ΑΤΕ) προκειμένου οι τραπεζίτες να διαπραγματευτούν με την Ομοσπονδία. Στο θέμα της διάταξης για το ασφαλιστικό των τραπεζών ο υπουργός Οικονομίας τόνισε στους τραπεζοϋπαλλήλους ότι δεν αποτελεί αιφνιδιασμό, αλλά τροπολογία εφαρμογής του νόμου.

Στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, ο υπουργός είπε στους εκπροσώπους των τραπεζοϋπαλλήλων ότι είναι μεν υπέρ των κλαδικών συμβάσεων αλλά δεν μπορεί να γίνει «τσάρος» και να επιβάλει το διάλογο με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν οι συνδικαλιστές με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, επισκέφθηκαν το γεν. γραμματέα της Ν.Δ., Λ. Ζαγορίτη, στον οποίο επανέλαβαν τις θέσεις του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων και του ζήτησαν να παρέμβει στην κυβέρνηση προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει και να υπάρξει ηρεμία στο χώρο των τραπεζών.

Ο κ. Ζαγορίτης απάντησε, σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους, ότι κατανοεί τις ανησυχίες της ΟΤΟΕ στο Ασφαλιστικό και δήλωσε ότι από τη στιγμή που το κόμμα της Ν.Δ. είναι υπέρ του Ν. 3371/05, δεν μπορεί παρά να είναι και υπέρ της τροπολογίας. Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ μεταξύ της ΟΤΟΕ και των τραπεζών, η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ του διαλόγου.


Πυρά από την αντιπολίτευση στη Βουλή για την τροπολογία

ΤΑ ΠΥΡΑ σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχτηκε χθες στη Βουλή η επίμαχη τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία ρυθμίζονται θέματα του επικουρικού ταμείου των ασφαλισμένων στην Εμπορική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν αντισυνταγματική τη διάταξη και ζήτησαν να αποφανθεί η Βουλή σχετικά σε ψηφοφορία. Μετά από μακρά συζήτηση, εκατέρωθεν αντεγκλήσεις και ανταλλαγή επιχειρημάτων η κυβερνητική πλειοψηφία απεφάνθη ότι η εν λόγω διάταξη είναι συνταγματική.

Το θέμα της αντισυνταγματικότητας τέθηκε αρχικά από πλευράς ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια συνηγόρησαν υπέρ της ίδιας άποψης και τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την τροπολογία «μνημείο πολιτικού αυταρχισμού και πολιτικής και νομικής ανοησίας». «Η ρύθμιση - πρόσθεσε- είναι κατάφωρα αντισυνταγματική, ταξικά άδικη και μονομερής και αντίκειται στο συνταγματικό δίκαιο» κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη και παραβιάζει το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας και της αρχής της ισότητας, εξυπηρετώντας παράλληλα τα συμφέροντα συγκεκριμένων τραπεζών.

Σε ανάλογο τόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης έκανε λόγο για «πολιτικό κανιβαλισμό» και εγκάλεσε την κυβέρνηση για παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε ότι η ρύθμιση «βρίσκεται σε κόντρα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», σημείωσε ότι η κυβέρνηση λύνει το θέμα νομοθετικά τη στιγμή που η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Υποστήριξε δε ότι δεν είναι αντισυνταγματικός μόνο ο Νόμος 3371/05 αλλά και ο Νόμος Ρέππα (3029/02) όπως και ο προηγούμενος Νόμος Σιούφα για το Ασφαλιστικό.

Παράλληλα ο βουλευτής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης ισχυρίστηκε ότι με την εν λόγω τροπολογία «εμποδίζεται το έργο της Δικαιοσύνης». Σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Μαγγίνας απάντησε στα περί «πολιτικής ανοησίας» σημειώνοντας ότι τα επιστρέφει στον κ. Βενιζέλο και υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν «είτε το θέλετε είτε όχι».

Η απάντηση

«Η πολιτική πενία της αντιπολίτευσης συνταγματικάς τέχνας κατεργάζεται» είπε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλοσκούφης και επικαλέστηκε γνωμοδοτήσεις τεσσάρων συνταγματολόγων καθηγητών Πανεπιστημίου οι οποίες χαρακτηρίζουν συνταγματική την επίμαχη διάταξη. Τις γνωμοδοτήσεις υπογράφουν οι καθηγητές και ομότιμοι καθηγητές Γ. Κασιμάτης, Φ. Σπυρόπουλος, Γ. Λεβέντης και Απ. Γεωργιάδης.

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι με η εν λόγω ρύθμιση δεν αποτελεί νέο νόμο αλλά «απλή εφαρμογή του Ν. 3371». «Σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι μπορούν να προσβλέπουν με σιγουριά στις συντάξεις τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης. Με τροποποίηση που επέφερε μάλιστα στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι οι δικαστικές διαμάχες και εκρεμμότητες δεν θα εμποδίσουν την λειτουργία του ΕΤΑΤ.

Από την πλευρά του τέλος ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης προσέθεσε ότι η επίμαχη τροπολογία «δεν θίγει αλλά εγγυάται κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων».

Ι.Χ.Χ. - Μ.Χ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα