Ομόλογα: Υπό πίεση τα ελληνικά - Σε χαμηλό 2,5 ετών το γερμανικό 10ετές

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 18:04
UPD:18:08
EPA/ARNE DEDERT

Πάνω από τα επίπεδα του 3,80% βρίσκεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, το οποίο βρίσκεται υπό πίεση σε αντίθεση με την πλειονότητα των τίτλων χωρών - μελών της Ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αιφνιδίασε τελικά τις αγορές, που περίμεναν μεν την προαναγγελία για το νέο γύρο φθηνών δανείων (TLTROs), αλλά μάλλον όχι να μεταταθεί για ακόμη πιο αργά η πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Με τους επενδυτές να προσπαθούν να ζυγίσουν τους κινδύνους που επεσήμανε ο Μάριο Ντράγκι, αλλά και τον αντίκτυπο των αποφάσεων, οι δείκτες σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και Wall Street πήγαν από το κόκκινο στο πράσινο για να επιστρέψουν στο κόκκινο. Υπό ισχυρή πίεση βρέθηκε το ευρώ, ενώ μεγάλος κερδισμένος ήταν τα γερμανικά και ιταλικά ομόλογα, με τις αποδόσεις των τελευταίων σε ναδίρ εννέα μηνών.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, οι πιέσεις που δέχονται έρχονται στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμούς χαμηλότερους του στόχου το 2018. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 1,6% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το τρίτο. Η οριακή συρρίκνωση ήρθε ύστερα από εννέα διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης.

Για το σύνολο του περασμένου έτους η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 1,9%, καθώς το πρώτο εννεάμηνο είχε παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,1%. Το ελληνικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε έτσι στα 190,8 δισ. στα τέλη του 2018 από 187,2 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα. Σημειώνεται ότι επίσημος στόχος της κυβέρνησης ήταν για ρυθμούς ανάπτυξης 2,1% το 2018.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, περιορίζονται δραστικά οι πιθανότητες θετικής απόφασης για την Ελλάδα στο Εurogroup της Δευτέρας, που θα επέτρεπε την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ. Όπως είπε αν και απομένουν ακόμη λίγες μέρες για επίτευξη συμφωνίας, είναι πολύ πιθανό να μην ληφθεί απόφαση τη Δευτέρα και να πάει το θέμα στο Εurogroup που θα γίνει στις 5 Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Αυτήν την ώρα (17.50) η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανέρχεται στο 3,83%, καταγράφοντας άνοδο οκτώ μονάδων βάσης σε σύγκριση χθες Τετάρτη. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων ανέρχεται στις 376 μονάδες βάσης. Το επιτόκιο του ελληνικού 5ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,93%, σημειώνοντας άνοδο οκτώ μονάδων βάσης.

Στην αγορά κρατικού χρέους της γηραιάς ηπείρου το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά έξι μονάδες βάσης σε χαμηλό σχεδόν 2,5 ετών, στο 0,7%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς υποχωρεί κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 0,43%. Το επιτόκιο του 10ετούς βρετανικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,17%, υποχωρώντας κατά πέντε μονάδες βάσης.

Στον ευρωπαϊκό νότο, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,50%, με πτώση εννέα μονάδων βάσης. Το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού βρίσκεται στις 243 μονάδες βάσης.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας υποχωρεί κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,05%, με την απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς να διολισθαίνει κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 1,34%.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου βρίσκεται στο 2,64%, καταγράφοντας πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα