Τρενάκι του τρόμου οι αγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 17:56
UPD:18:05
REUTERS/STAFF

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αιφνιδίασε τελικά τις αγορές, που περίμεναν μεν την προαναγγελία για το νέο γύρο φθηνών δανείων (TLTROs), αλλά μάλλον όχι να μεταταθεί για ακόμη πιο αργά η πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Με τους επενδυτές να προσπαθούν να ζυγίσουν τους κινδύνους που επεσήμανε ο Μάριο Ντράγκι, αλλά και τον αντίκτυπο των αποφάσεων, οι δείκτες σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και Wall Street πήγαν από το κόκκινο στο πράσινο για να επιστρέψουν στο κόκκινο. Υπό ισχυρή πίεση βρέθηκε το ευρώ, ενώ μεγάλος κερδισμένος ήταν τα γερμανικά και ιταλικά ομόλογα, με τις αποδόσεις των τελευταίων σε ναδίρ εννέα μηνών. 

Το τρενάκι του τρόμου, όπως χαρακτηρίζεται από το Reuters, στις αγορές μετοχών έχει να κάνει με την αμηχανία των επενδυτών μπροστά στα αλλεπάλληλα καμπανάκια για τις προοπτικές της Ευρωζώνης, αλλά και με το γεγονός ότι γνωρίζουν πολύ καλά πως η υπερβολικά χαλαρή πολιτική δεν έχει μόνο οφέλη, αλλά και παρενέργειες. Οι TLTROs θα προσφέρουν άφθονη, φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες, προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να τη ρίξουν στην πραγματική οικονομία μέσω δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ωστόσο όσο το βασικό επιτόκιο δανεισμού παραμένει στο μηδέν και το καταθετικό «τιμωρεί» τις τράπεζες με -0,4%, τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά σε σχέση με εκείνα των αμερικανικών και ασιατικών ανταγωνιστών τους. 

Στις 17:45 μμ ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει πτώση 0,8%. Απώλειες της τάξης του 0,8% με 0,9% παρουσιάζουν οι δείκτες DAX στη Φραγκφούρτη, FTSE MIB στο Μιλάνο και FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ με πτώση 0,6% ακολουθεί ο CAC 40 στο Παρίσι. Νωρίτερα είχαν για λίγο ενισχυθεί έως και περίπου 1%. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση περίπου 0,4% στις 704,43 μονάδες, εξαιτίας και των πληροφοριών, που θέλουν την εκταμίεση της δόσης να απομακρύνεται. 

Οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ήταν οι μεγάλοι θετικοί πρωταγωνιστές χάρη στις προσδοκίες για τα TLTROs. Το ταμπλό έχει κοκκινήσει και στη Wall Street, με τον Dow Jones και τον Nasdaq να υποχωρούν 0,9% και τον S&P 500 να καταγράφει πτώση 0,8%. 

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε έως και τα 1,1234 δολάρια και στη συνέχεια οι απώλειές του περιορίστηκαν ελαφρά στα 1,1260 δολάρια. Το δολάριο από την άλλη ανατιμάται 0,5% έναντι ενός «καλαθιού» με τους έξι ισχυρότερους ανταγωνιστές του. Υπό πίεση και η στερλίνα, κάτω από τα 1,31 δολ., ενώ μέσω πληροφοριών ότι οι τελευταίες διαπραγματεύσεις του Λονδίνου με διπλωμάτες της Ε.Ε. δεν πήγαν καθόλου καλά. 

Στην αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς υποχωρεί και πάλι κάτω από το 0,1%. Η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού καταγράφει πτώση εννέα μονάδων βάσης ή 3,4% στο 2,5%. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα