Ελαιόλαδο: Εκτιμήσεις για μείωση της παραγωγής έως και κατά 50%

Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 14:51
UPD:14:56
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για μείωση της παραγωγής ελληνικού ελαιόλαδου, η οποία σε κάποιες περιοχές και περιπτώσεις θα αγγίξει και το 50% τη φετινή χρονιά σε σύγκριση με πέρυσι, κάνουν λόγο οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεων Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γρηγόρης Αντωνιάδης «η φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα κλείσει γύρω στους 140.000 τόνους ελαιόλαδου».

Η μείωση της παραγωγής αποδίδεται μεταξύ άλλων στις καιρικές συνθήκες, καθώς φέτος σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και στην κόπωση των δένδρων, καθώς όπως είπε ο κ. Αντωνιάδης «το να πηγαίνει μια χρονιά καλά η παραγωγή και την επόμενη όχι, είναι και στην ιδιότητα του δένδρου. Δεν μπορεί να αλλάξει αυτό, το δένδρο δεν μπορεί να κάνει πολλές φορές συνεχόμενα καλές παραγωγές».

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΙΤΕΛ, στην Ελλάδα δεν έγινε σωστή καταπολέμηση του δάκου την περασμένη χρονιά με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν αρκετά από τα ελαιόδεντρα.

Μεγάλα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά της Ιταλίας καθώς και εκεί η απώλεια αναμένεται να φτάσει τα επίπεδα του 50%. Αντίθετα, η παραγωγή στην Ισπανία είναι εξαιρετική όπως λέει ο κ. Αντωνιάδης, σημειώνοντας πως αυτό το γεγονός «ασφαλώς και πιέζει την τιμή στα επίπεδα τα σημερινά που είναι γύρω στα 3 ευρώ για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

 

Σταύρος Αραχωβίτης: Αυξημένη η τιμή του ελληνικού ελαιόλαδου παρά τη μείωση της παραγωγής

Η Ελλάδα ευνοείται, κυρίως σε ό,τι αφορά την τιμή του ελαιολάδου, από το γεγονός ότι η Ιταλία δεν μπορεί λόγω καταστροφών, να καλύψει τις ανάγκες σε ελαιόλαδο -οπότε θα κάνει εισαγωγή-, τόνισε εξάλλου από το Ηράκλειο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

 Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αραχωβίτης, αν και φέτος και η Ελλάδα είχε μειωμένη παραγωγή, η εξέλιξη με την Ιταλία, ωθεί την τιμή προς τα πάνω. Πρόσθεσε ότι ήδη σε περιοχές, όπως της Λακωνίας, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει ξεπεράσει τα 3,60-3,65 ευρώ».

Ο κ. Αραχωβίτης σε σχέση με τη νέα χρόνια, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι καλή για το ελαιόλαδο, καθώς εξήγησε ότι «τα δέντρα που ήταν άδεια πέρυσι, ξεκουράστηκαν, είχαμε και νερό, οπότε πιστεύουμε ότι έχει αναπτυχθεί η δυναμική, για μια καλή χρόνια».

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα