Παγκόσμια Τράπεζα: Ακόμα υψηλότερο το ΑΕΠ το 2006 στην Ασία

Αποτέλεσμα της αύξησης των εξαγωγών
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2006 08:31

ΣΤΗΝ προς τα πάνω αναθεώρηση της εκτίμησής της για την οικονομική ανάπτυξη της Ασίας, το 2006, προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα τεχνολογίας της περιφέρειας, επιταχύνεται στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Η δανείστρια με έδρα τη Ν. Υόρκη, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την Ανατολική Ασία, που δεν περιλαμβάνει την Ιαπωνία και την ινδική υποήπειρο, στο 6,6% από 6,2% που προέβλεπε τον Νοέμβριο, επικαλούμενη την ταχύτερη ανάπτυξη των οικονομιών, που βασίζονται στις εξαγωγές.

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές κάμερες και τηλεοράσεις με επίπεδες οθόνες, τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη των ασιατικών εξαγωγέων ηλεκτρονικών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ν. Κορέας και της Μαλαισίας. Εταιρείες, όπως Samsung Electronics Co. και η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους στο εξωτερικό θα αυξηθούν περαιτέρω φέτος.

Η ανάπτυξη στις 30 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, αναμένεται να αυξηθεί 2,9% φέτος, από 2,7% το 2005, καθώς η ταχύτερη ανάπτυξη στην Ιαπωνία και την Ευρώπη, περιορίζει την υποχώρηση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η οικονομία των ΗΠΑ ενδέχεται να αναπτυχθεί 3,4% φέτος, μετά την ανάπτυξη 3,5% πέρυσι. Η ανάπτυξη της οικονομίας στην Ιαπωνία αναμένεται να έχει ρυθμό 3% το 2006, από 2,8% το 2005, σύμφωνα με την έκθεση.

Διεθνώς, οι πωλήσεις ημιαγωγών, θα αυξηθούν φέτος 9,5% στα 257,7 δισ. δολ., περισσότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη, αποτέλεσμα του ελλείμματος των προμηθειών και της μικρότερης υποχώρησης των τιμών, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner Inc. στις 16 Φεβρουαρίου.

Οι πωλήσεις ημιαγωγών παγκοσμίως σημείωσαν αύξηση 7% τον Ιανουάριο, φθάνοντας στα 16,66 δισ. δολ., κάνοντας ένα καλό ξεκίνημα για το 2006, σύμφωνα με την Semiconductor Industry Association, στις 2 Μαρτίου.

Οι οικονομίες της Ανατολικής Ασίας, αναπτύχθηκαν κατά μέσον όρο με ρυθμό 6,8% πέρυσι, ταχύτερα της πρόβλεψης της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Νοέμβριο, για ανάπτυξη 6,2%.

Η οικονομία της Κίνας ενδέχεται να αναπτυχθεί 9,2% φέτος, περισσότερο από την προηγούμενη εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για ανάπτυξη 8,7%. Η δανείστρια, αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τη Ν. Κορέα, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, προς τα κάτω της Ινδονησίας, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ταϊλάνδης.

Σημειώνεται, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων στις χώρες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης και της Ν. Κορέας, θα βοηθήσουν στον περαιτέρω περιορισμό του πληθωρισμού, ο οποίος αυξάνεται από το υψηλότερο κόστος του πετρελαίου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα